U Vrućici kod Teslića

Pričešće apostola krasiće centralni dio oltara Crkve Svetog Petra i Pavla

  • 26.04.2019. 17:56

Pričešće apostola krasiće centralni dio oltara Crkve Svetog Petra i Pavla u Vrućici kod Teslića. U oltaru je već oslikana i služba arhijereja poklonjenja Agnesu. U oltarskom dijelu pravsolavnih svetinja mogu biti oslikane novozavjetne, ali i starozavjetne teme, priča freskopisac Miloš Maksimović, koji se ovim poslom bavi već 20 godina.

"Ovo je manja crkva pa ne možemo veći opseg tih tema novozavjetnih i starozavjetnih tema", kaže Miloš Maksimović, freskopisac.

Freskopisanje unutrašnjosti pravoslavnih svetinja ima poseban duhovni značaj. Maksimović kaže da je to veoma zahtjevan posao u kojem ih posebno nadahnjuje radno okruženje. 

"Atmosfera, ambijent crkve, podstiče na ono što mi radimo, slikamo. Nije to obično oslikavanje, mi oslikavamo nešto što bi trebalo da bude upotrebjivo u samoj liturgici, u duhovnom životu crkve. Slike te, bar se mi trudimo, da imaju neku vrstu duhovnog zračenja", kaže Maksimović.

Ranije su freskopisci iz Srbije u vrućičkoj crkvi oslikali i nebo. Ipak, ostalo je još dosta posla. Sve to i vjernicima mnogo znači pa freskopisanje pomažu dobrovoljnim prilozima.

"Freskama pokazujemo slavu carstva Božijeg, a u liturgijama se i otkriva slava carstva Božijeg. U svojoj svojoj ljepoti crkva zasija kada se obue u freskopis. Zahvaljujući dobrom vijernom narodu koji izdvaja svoje priloge, radimo dio po dio. Pa koliko se bude imalo snage, toliko će se i uraditi", kaže Željan Savić, sveštenik.

Freskopis u pravoslavnim svetinjama u Tesliću Maksimović je radio i ranije sa svojim kolegama. Kaže da su svoj doprinos životopisu dali u teslićkom hramu, te crkvama u Blatnici, Rastuši i Čečavi. 

 

Тагови:
  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм