U porti pronađeno istinsko blago

Freskopisci iz Beograda u Tesliću: Septembarsko sunce, vjera i mirna ruka

  • Извор: АТВ
  • 09.09.2023. 19:29

Septembarsko sunce, vjera, ljubav i mirna ruka. Freskopisanje teslićkog hrama Svetog proroka Ilije lagano se privodi kraju.

Od starog hrama, čiji su temelji saliveni prije stotinu godina, ostali su samo zidovi. Na njima su sada freske.

"Taj prostor u crkvi na zidovima ide za svetitelje koji su poštovani u tom kraju, za svetitelje, ostalo se u dogovoru sa sveštenikom oslikava. Trenutno se oslikava spoljni dio, ulazi, nadstrešnice. To se sad radi dok je lijepo vrijeme jer čim dođu kiše i hladno to je teže za rad", kaže Bojan Živić Milić, freskopisac iz Beograda.

A u toku renoviranja, u jednoj od prostorija u porti hrama, sveštenici su pronašli istinsko blago. Ikona je to Svetog proroka Ilije, i to iz 18-og vijeka.


Prodaje opremljenu kuću s bazenom - cijena više nego prihvatljiva

Prodaje opremljenu kuću s bazenom - cijena više nego prihvatljiva

"I onda smo preko naših prijatelja stupili u kontakt sa gospodinom Ivanom Pavićem koji radi u Narodnom muzeju u Beogradu i bavi se restauracijom. Mi smo tu ikonu poslali u Beograd. Po svjedočenju struke ona je iz 18-og vijeka, kompletno je restaurirana, sređena i vraćena ovdje", objasnio je protojerej stavrofor Čedo Gotovac, starješina crkve Svetog Proroka Ilije.

Ikona je izložena u hramu na cjelivanje. Izuzetno je vrijedna, kažu, i biće sačuvana za buduće generacije.

U hramu kažu kompletnu rekonstrukciju započeli su prije deset godina.

Ostalo je još posla, najviše u porti hrama, ali su one najzahtjevnije radove uveliko završili.

U planu je da kompletni radovi na obnovi ove svetinje budu završeni do 2025. godine. Tada će i hram Svetog proroka Ilije, koji je i najstariji hram na gradskom području Teslića, obilježiti 100 godina postojanja.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм