Тамара Моровић

Припадник Војске Србије донирала 70% јетре колеги, он преминуо мјесец након операције

  • Извор: Блиц
  • 29.04.2024. 12:02

Тамара Моровић је старији водник прве класе, припадница "Кобри", мајка, спортисткиња и херој!

Наиме, Тамара је добитница Златне плакете за најплеменитији појединачни подвиг године, након што је донирала 70 одсто јетре колеги Душану Кушковском, коме је живот зависио од трансплантације.

"Жељела сам да га вратим кћерки и супрузи"

Нажалост, иако је Тамара била спремна да угрози свој живот, како би помогла другоме, њен колега је преминуо само мјесец и по након операције.

Душан Кушковски боловао је од аутоимуне болести, била му је потребна трансплантација јетре, како би његов живот наставио неометано да тече. Једина нада за његово излијечење била је да се нађе добровољац који ће донирати јетру.

Када је Тамара чула колико је ситуација озбиљна одлучила је да она буде донор. Како каже Тамара, једини циљ јој је био да Душану продужи живот за десет, двадесет година, те да се здрав врати својој породици.


– Душан је био на списку за трансплантације. Пет дана пред његов одлазак у Беч речено му је да не могу они да му дају јетру, јер нису у Европској унији, те да мора да дође са живим донором. Мислила сам да је он отишао на операцију, позвала сам да га питам како тече опоравак, када ми је рекао због чега није отишао на операцију одлучила сам да му донирам јетру – испричала је Тамара.

“Након операције нисмо могли да причамо”

Тамара каже да је опоравак ишао брзо, само је три дана након операције трпјела јаке болове, али и да је након годину од трансплантације њено здравствено стање супер.

Урнебесно! Пас у студију АТВ-а појео бубицу

Урнебесно! Пас у студију АТВ-а појео бубицу

– Колико год да је бољело, на крају све прође. Када смо се Душан и ја вратили на од‌јељење само смо се погледали, нисмо могли да причамо. Ја сам се брже опоравила. Иако се у већини случаја узима 30 или 50 одсто јетре, доктори су мени одстранили 70 одсто, цијели десни режањ – испричала је Тамара и додала да прегледи иду брзо.

“Наша д‌јеца су сада као брат и сестра”

Тамара је самохрана мајка 16-годишњег д‌јечака. Како каже, иако осјећа огромну бол због губитка колеге, радује је чињеница да је Душанова породица сада и њена, пише Блиц.

Амерички аналитичар: Од Украјине би могао да остане само Кијев!

Амерички аналитичар: Од Украјине би могао да остане само Кијев!

– Буквално смо једна породица. Драго ми је што сам им пружила срећу и задовољство тих годину. Његова кћерка и мој син су сада као брат и сестра – испричала је Тамара, херој какав се данас ријетко среће.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Емисија: Наша Српска (Р)

    ''Емисија 'Наша Српска' доносе актуелне теме из привреде, туризма, здравља, културе и спорта из свих крајева наше земље.

  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:55 Емисија: Досије (Р)

    У новој сезони отварамо случајеве убиства која су потресла регион, причамо о некажњеним ратним злочинима, који чекају правду, портретишемо хероје нашег и прошлог времена, доносимо велике приче 'малих' људи, говоримо отворено о тешким темама.

  • 13:30 Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

    ''Кроз објектив камере вођени авантуристом, путописцем и симпатичним пустоловом Робертом Дацешином завирићемо у најзабаченије дијелове свијета.

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.