Ведран Зубић

Професор објаснио зашто је дошло до земљотреса у Сарајеву

  • Извор: Радио Сарајево
  • 19.02.2024. 19:15

Ведран Зубић, професор географије, огласио се на друштвеној мрежи ТикТок, гдје је подијелио своје мисли о земљотресу који је погодио Сарајево данас, 19. фебруара, око 9:20 сати.

Како је објавио на овој друштвеној мрежи, Ведран Зубић сматра да је очекивана тектонска активност у овом простору БиХ. 

"У суштини, ради се о зони која може и која увијек има хипотезу очекиваног земљотреса. Генерално, БиХ се налази у другој најактивнијој евроазијској тектонској зони. Можемо констатoвати да је ово земљотрес средње јачине. Оно што је интересантно је да се налазио на дубини од само шест километара, те га рачунамо као плитки земљотрес. Када погледате рељефну карту БиХ, то је заправо простор који се налази благо западно од Озрен планине. Геотектонси, на додиру три различите зоне, када говорите о овом дијелу БиХ“, рекао је Зубић, преноси Радио Сарајево.

Како каже, ради се о тектонски различитим елементима који су перманентно под зоном међусобног додира и контракције, те изазивају повремене трусне активности. 

Нови земљотрес погодио Сарајево!

Нови земљотрес погодио Сарајево!

"Ту се уствари налази један дубоки расцјеп, али исто тако и важна зона првог реда која се отприлике поклапа негдје са зоном кретања од Зенице ка Сарајеву и даље ка југоистоку према Фочи. Управо тај додир тектонских зона омогућава јаку тектонску активност. Иако је овај земљотрес био релативно јак за становнике, они који су били вани потенцијално га нису ни осјетили", рекао је Зубић.

Како је даље навео, важно је знати неке ствари када се ради о земљотресима, односно како се понашати када потрес погоди простор у којем се налазите. 

"У оквиру потреса веома је битно знати да се мора или треба напустити објекат у којем се налазимо, те да је то најважније. Морамо се склонити испод било каквих елемената који могу пасти на нас, те да смо далеко од неког стакла. Дакле, бјежати из било каквог облика тржног центра или неке зоне прозора који потенцијално могу бити близу нас. Ако је земљотрес ове јачине, онда је препорука да се буде или испод штока, по могућности неког нормалног зида, или испод неких широких клупа. Ако сте вани, останите ту гдје јесте, а ако сте у аутомобилу, онда изађите из возила те одмах лезите поред њега како би он претрпио први удар потенцијалног пада неког стуба или семафора на ваш аутомобил. У суштини, ово је био плитак земљотрес“, додао је он.

Скандал: Морган Стенли преварио ЕЦБ?

Скандал: Морган Стенли преварио ЕЦБ?

Како каже, не може се и не треба се очекивати ништа секундарно што би могло поново угрозити становнике овог географског простора, али обзирно да је овај простор густо насељен у БиХ, када се догоди нешто да је епицентар релативно близу Сарајева, онда наравно сви се нађемо у проблему.

"Ово је нешто што је нормална тектонска активност и 4,2 Рихтера није неки земљотрес који би требао изазвати веће материјалне штете, те, најважније, немамо људских жртава или повријеђених особа", рекао је Ведран Зубић.

@vedranzubicofficial

Zemljotres u Sarajevu!

♬ original sound - vedranzubicofficial

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 10:00 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 10:30 Аутошоп магазин

    За љубитеље аутомобилизма, ауто тржишта и најновијих информација о вашем љубимцу.

  • 11:15 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:30 Емисија: Аграр (Р)

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина