Banjaluka

Projekat energetske efikasnosti u vrtićima "Naša djeca" i "Neven"

  • 22.10.2020. 19:16

Zamjena stolarije, renoviranje fasade, popravke krovova. To su radovi koji će "utopliti" banjalučke vrtiće "Naša djeca" i "Neven". Projekat energetske efikasnosti u te dvije ustanove vrijedi ukupno milion maraka.

Inicirala ga je predsjednica Srpske, koja je danas obišla vrtiće. Godinama se, kaže Željka Cvijanović širom Srpske realizuje projekat energetske efikasnosti, a koji je, kada je riječ o predškolskim ustanovama, uklopljen i u inicijativu koja se odnosi na populacionu politiku. Vanjski radovi su, poručuje, prva faza.

"Da onda polako i u svakom od ovih objekata riješimo sve ono što je neophodno na unutrašnjem planu, bilo da je riječ o rekonstrukciji ili renoviranju sanitarija ili toaleta, ili nešto drugo što se postavi kao zahtjev ovih ustanova. Mi ćemo to realizovati u narednoj fazi", rekla je Željka Cvijanović, predsjednik Republike Srpske.

Sve će to, poručuje gradonačelnik Banjaluke, čiji tim radi na realizaciji projekta, poboljšati uslove boravka mališana. U cilju je i smanjenje liste čekanja na upis u vrtuće. Najavljuje izgradnju dodatnih kapaciteta.

"Evo i ovih dana tri vrtića nova se nalaze pred završetkom. To su vrtić na Petrićevcu, vrtić u Lazarevu i Ježeva kućica. Započeta je gradnja novog vrtića u Kuljanima i treba da započne gradnja novog vrtića u Vrbanji. Dakle samo u ovom momentu tri objekta pred završetkom i dva nova pred početkom", istakao je Igor Radojičić, gradonačelnik Banjaluke. 

Rok za završetak radova na vrtićima "Naša djeca" i "Neven" je kraj januara iduće godine. Na to bi, ipak, mogla da utiče pandemija virusa korona, jer se radovi obavljaju poslije radnog vremena vrtića i vikendom. Kaže to ministarka Srebrenka Golić. 

"Obnova ovog vrtića, "Naša djeca" košta oko 459 hiljada KM, a obnova vrtića Neven u naselju Obilićevo košta opreko 466 hiljada KM. Rok je januar 2021. upravo zbog ove situacije sa pandemijom u kojoj se nalazimo", naglasila je Srebrenka Golić, ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske. 

Što se organizacije predškolske nastave tiče, nema problema. Poštuju se sve preporuke Instituta za javno zdravstvo. Nije lako, ali će boravak i rad u predškolsim ustanovama, radovi na obnovi i te kako olakšati. Samo u Banjaluku je tokom prethodne faze projekta energetske efikasnosti uloženo više od 3,1 milion KM. Sada je u planu da bude uloženo više od 3,2 miliona KM za nekoliko objekata.