Martin Brod

Pronađene kosti monaštva manastira Rmanj

  • Извор: СРНА
  • 06.04.2022. 15:58

Kod manastira Rmanj u Martin Brodu pronađene su mošti desetak monaha, među kojima i u narodu poznatog sveštenika Cvije Zorića.

Njegovo preosveštenstvo episkop bihaćko-petrovački i rmanjski Sergije je u prisustvu sveštenstva u Paraklisu Svetog Jovana Zlatoustog u manastiru Rmanj u novosačinjeni kivot položio kosti rmanjskih svetitelja i mučenika, koje će biti čuvane u ovom manastiru.

Vladika Sergije služio je i mali pomen sveštenomonasima, monasima i trudbenicima manastira Rmanj čije su kosti pronađene, ali i svima koji su sebe ugradili u temelje ove sveštene obitelji.

To otkriće, do kojeg je došlo slučajno, od velikog je značaja, posebno što su mošti pronađene upravo u današnje vrijeme, kada se odvija vaskrsenje manastira Rmanj, bisera na ušću Unca u Unu kome istorija nije bila blagonaklona, a o čemu mogu posvjedočiti upravo novopronađeni mučenici rmanjski, navedeno je na sajtu Eparhije bihaćko-petrovačke.

"Mošti rmanjskih monaha, sveštenoslužitelja, ondašnjih žitelja svetonikolajevske obitelji manastira Rmnja i njihovi zemni ostaci pronađeni su prilikom obnoviteljskih građevinskih radova oko manastirskog hrama Svetog Nikolaja Mirlikijskog Čudotvorca u ovom manastiru", naveli su iz Eparhije.

Oni su napomenuli da je većina skeleta pronađena uz same temelje manastirskog hrama i ispred ulaznih zapadnih vrata, a među njima i mošti sveštenika Zorića, koji je živio polovinom 19. vijeka, a kojeg je narod zbog njegovog života u vrlini nazivao kaluđerom.

"Kosti mučenika rmanjskih svjedok su postojanja i trajanja ove sveštene obitelji", saopštili su iz Eparhije i podsjetili da je istaknuti srpski pisac i filolog Sima Tomić još početkom 20. vijeka govorio o manastiru Rmanj i njegovom značaju.  


Тагови:
  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Народ прича

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић, откриће вам шта срце народа прича о Српској, о традицији и историји наших градова и села.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:42 Спорт

    Преглед најважнијих дневних спортских дешавања и информација из земље, региона и свијета.