ATV

Protest

Radnici traže hitno povećanje plata i bolje radne uslove

  • Izvor: ATV
  • 01.05.2023. 19:11

Sa transparentima u rukama, a ne čašama, pištaljkama u ustima, a ne ćevapima, pojedini radnici obilježili su 1. maj, praznik rada.

"Ispravite nepravdu", "izjednačite koeficijente“ „ Rastu cijene, povećajte plate“, samo su neke od poruka, koje su se mogle vidjeti na skupu u Banjaluci.

- Zahtjev je vrlo jednostavan, da se istraje da se dođe do opšteg kolektivnog ugovora 

- Da kažemo da mi iz prosvjete, trebaju da nam se povećaju plate, pogotovo nama koji smo visoko obrazovani

- Prije svega da se povećaju plate, da prate ovu inflaciju, ljudi su na ivici egzistencije 

- Smatramo da je ova situacija alarmantna i da je položaj radnika, užasan, kažu radnici.

Položaj radnika je težak, a plate niske, poručuju i predstavnici sindikata. Najvažniji resurs koji Srpska ima su ljudi, bez kojih ne smije ostati. Zbog toga je, kažu, potrebno djelovati odmah.

"Predlažemo, novi sistem plata u Republici Srpskoj za realni sektor, što podrazumjeva da se svako radno mjesto mora posebno cijeniti i njegova stručna sprema koja je neophodna za to radno mjesto , tako nam se ne bi dešavalo da nam tehničar i inžinjer i kvalifikovani radnik i nekvalifikovani radnik imaju najnižu platu", kaže Danko RUžičić, potpredsjednik Saveza sindikata.

Jedan od osnovnih zahtjeva je potpisivanje opšteg kolektivnog ugovora. Ako ne bude dogovora, uslijediće, kažu, plan B. Jer samo su dva moguća ishoda ovakve borbe. 

"Prvi, da se dogovorimo, da dobijemo kolektivni ugovor, da povećamo plate svim radncima u Republici Srpskoj, odmah i Drugi da to ne urade, a mi smo spremni i da to otmemo", kaže Ranka Mišić, predsjednik Saveza sindikata Republike Srpske Ranka Mišić.

"Ukoliko se ogluše na te zahtjeve, mi ćemo provoditi sve oblike sindikalne borbe, uključujići i one radikalne", kaže predsjednik Sindikata obrazovanja, nauke i kulture Republike Srpske Dragan Gnjatić.

A dok se borba ne završi, dogovor ne postigne, zahtjevi ne uvaže, za učesnike mirnog okupljanja na kraju, sindikalni pasulj.

Pojedini su prvi maj proveli na ulici tražeći svoja prava. Prije svega veće plate u skladu sa troškovima života, bolje radne uslove i smanjenje odlaska kvalifikovane radne snage.

Tagovi: