Директор агенције за безбједност саобраћај

Радовић: Прошле године погоршано стање у саобраћају

  • Извор: АТВ
  • 08.02.2024. 08:57

Милија Радовић, замјеник Директора агенције за безбједност саобраћаја Републике Српске, рекао је за АТВ да је прошле године дошло до погоршања стања безбједности саобраћаја.

Погинуло је 109  особа, док је 2022. погинуло 100 особа. Повећан је и број саобраћајних незгода, тешко и лако повријеђених лица за неких 6, 7 одсто, рекао је Радовић.

Он је рекао да су параметри што се тиче безбједности саобраћаја у паду, те да је то разлог погоршања безбједности у саобраћају. Као примјер је навео кориштење безбједносног појаса. Наиме, 2021. године 81 одсто возача и сувозача је користило безбједносни појас, прошле године то је свега 69,7 одсто.

„Зашто је то важно? Да су сви користили безбједносни појас, одговорно тврдим да би било спашено 10 живота, не би биле смртне посљедице већ тешке тјелесне повреде. Исто тако, имамо пад употребе дјечијих ауто сједишта. Свега 19 одсто родитеља вози дјецу старију од три године у ауто сједиштима. Прије двије године је то било значајно веће“, рекао је Радовић.

Повећан је број оних који користе мобилне телефоне. Савки минут наиђе возило у којем возач користи мобилни телефон.

„Оно што је свакако највише утицало на негативну статистику јесте непоштовање брзине кретања. Прошле године смо имали око 60 одсто возача који су возили преко ограничења. Прије двије године је било 55 одсто. То је нарочито изражено у насељима. Забрињавајући је проценат оних који прекорачују брзину за више 10 километара на час“, истакао је Радовић гостујући у АТВ јутру.

Према подацима за прошлу годину дошло је до смањења броја возача који возе под дејством алкохола, иако то треба добро анализирати, односно видјети да ли су то стварни подаци. Алкохол је и даље велики проблем, додао је Радовић.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија

    ''''Серија

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Бизнис клуб (Р)

    ''‘Бизнис клуб’ новим концептом приближиће вам економију и пружити вам релевантне актуелности из области економије и привреде, испратити економска кретања и трендове на глобалном нивоу и истражити њихов утицај на раст и развој економије у Српској.