Milija Radović

Bezbjednost saobraćaja nije zadovoljavajuća

  • 12.08.2019. 14:25

Direktor Agencije za bezbjednost saobraćaja Republike Srpske Milija Radović rekao je danas da nije zadovoljavajući nivo bezbjednosti saobraćaja u Srpskoj, jer je u julu i početkom avgusta bilo 20 saobraćajnih nesreća sa smrtnim ishodom. 

"Još nemamo kompletirane podatke, jer je u ovim saobraćajnim nesrećama bilo i teško povrijeđenih lica. Nažalost, juli i avgust su i ove godine kritični mjeseci i sigurno je da moramo dodatno raditi da bi bezbjednost u saobraćaju bila poboljšana", ističe Radović u intervjuu Srni. 

On naglašava da je neprilagođena brzina osnovni uzrok saobraćajnih nesreća. 

"Ovo je posebno izraženo u avgustu kada, nažalost, bude više od 10 poginulih lica. Većina saobraćajnih nesreća se dešava u noćnim časovima, što bi moralo biti upozorenje za vozače koji vožnju moraju prilagoditi uslovima", dodaje Radović. 

On navodi da je na saobraćajnicama u Srpskoj identifikovano 40 opasnih mjesta. 

"Ministarstvo saobraćaja i veza Republike Srpske formiralo je komisiju koja će sačiniti zapisnike da bi se pristupilo označavanju opasnih mjesta. Ovo će sigurno doprinijeti povećanju nivoa bezbjednosti u saobraćaju", ističe Radović. 

On podsjeća da Ministarstvo unutrašnjih poslova, Ministarstvo saobraćaja i veza, Agencija za bezbjednost saobraćaja i Auto-moto savez Republike Srpske preventivnim kampanjama pokušavaju unaprijediti bezbjednost u saobraćaju. 

"Intenzivno sprovodimo kampanje koje se odnose na vezivanje pojasa, kontrolu brzine motornih vozila, alkohola u krvi, ali i ostale aktivnosti bitne za podizanje nivoa bezbjednosti u saobraćaju. Jedna od njih jeste `Niti jedna brza vožnja`, što je od izuzetnog značaja", kaže Radović. 

On naglašava da je neophodno unaprijediti i kvalitet saobraćajnica. 

"U Republici Srpskoj imamo više putnih pravaca na kojima su saobraćajne nesreće učestalije, a to su Banjaluka-Prijedor, Prijedor-Kozarska Dubica, LJubogošta-Pale, Klašnice-Prnjavor. U narednom periodu moramo učiniti sve da i ovi putni pravci postanu bezbjedniji", ističe Radović. 

Govoreći o zakonskim aktima koja se odnose na bezbjednost saobraćaja, Radović navodi da je potrebno usvojiti novi zakon o osnovama bezbjednosti na putevima u BiH i podzakonske akte. 

"Ovo pitanje je u nadležnosti Savjeta ministara i zato nisam siguran kada će biti usvojen novi zakon. Prema ugledu na neke druge zemlje, među kojima je Srbija, morali bismo pooštriti kaznenu politiku radi poboljšanja bezbjednosti u saobraćaju", mišljenja je Radović. 

On napominje da moraju biti propisne drastičnije mjera prema počiniocima krivičnih djela. 

"U Republici Srpskoj smo saglasni da moraju biti iznađena dopunska sredstva kako bi bila spriječena vožnja u alkoholisanom stanju, prekoračenje brzine i svako ponašanje u saobraćaju kojim je ugrožena bezbjednost građana", kaže Radović. 

On se nada da će u Republici Srpskoj i u narednom periodu biti unaprijeđen nivo bezbjednosti u saobraćaju. 

"Apelujem da vozače brzinu prilagode uslovima puteva. Samo poštivanjem saobraćajnih propisa može biti unaprijeđena bezbjednost u saobraćaju, što je cilj svih nas", zaključuje Radović. 

Тагови: