Istoričar

Raković: Memorijalni centri jasenovačkim žrtvama - dug prema precima

  • Извор: СРНА
  • 30.04.2023. 12:16

Istoričar Aleksandar Raković ocijenio je za da gradnja memorijalnih centara posvećenih jasenovačkim žrtvama, koju će zajednički realizovati Srbija i Republika Srpska, predstavlja dug prema precima koji su stradali zbog toga što su bili Srbi pravoslavne vjere i što su pisali ćirilicom.

Raković je za Srnu ukazao da će sadašnje generacije Srba njegovati sjećanje koje će prenositi budućim pokoljenjima da ne zaborave šta se dešavalo precima u Prvom i Drugom svjetskom ratu i drugim sukobima.

On je naveo da svaki ozbiljan narod njeguje sjećanje na žrtve svojih predaka.

- Žao mi je što do realizacije ovog cilja nije došlo ranije, ali nikad nije kasno. Zato podržavam odluke Srbije i Republike Srpske da se pristupi izgradnji spomen-mjesta u Beogradu i Donjoj Gradini - izjavio je Raković.

Odgovarajući na pitanje kako će gradnja dva memorijalna centra posvećena žrtvama Nezavisne Države Hrvatske uticati na revizioniste u regionu koji umanjuju razmjere zločina u Јasenovcu i broj stradalih, Raković je ocijenio da onima koji su zlonamjerni kada je u pitanju srpsko stradanje spomen-mjesto u Donjoj Gradini i Beogradu neće značiti mnogo.

- Ovaj projekat prevashodno znači sjećanje na srpsko stradanje i pružiće saznanje i informacije dobronamjernima o tome šta se dešavalo, dok će zlonamjerni i dalje da relativizuju i minimizuju srpske žrtve. Međutim, naša argumentacija prema nepristrasnoj i naučnoj stručnoj javnosti biće ubjedljivija kada dobijemo te memorijalne komplekse - objasnio je Raković.

On je podsjetio da su podaci o stradanju Srba, Јevreja i Roma dobro poznate u nauci, ali da su zlonamjerni u političkom kontekstu zloupotrebljavali i Јasenovac i ostala mjesta stradanja srpskog naroda.

- Oni su to zloupotrebljavali za svoje političke interese, a posebno Hrvati. Zato ti memorijalni kompleksi treba da služe kao potvrda stradanja stručnoj javnosti, naučnoj javnosti i svima koji su dobronamjerni. Što se ovih nedobronamjernih tiče, njihova percepcija se ovim neće promijeniti - naveo je Raković.

Prema njegovoj ocjeni, čak može da se dogodi i da oni otvaranje memorijalnih centara u Donjoj Gradini i u Beogradu shvate kao nekakvo "bacanje rukavice u lice" i da nastave sa tom svojom praksom revizionizma, odnosno falsifikovanja.

- Prema tome, samo otvaranje memorijalnih kompleksa je suštinski bitno, ali se napori koji treba da služe za osvetljavanje tih događaja nastavljaju i nastaviće se i tokom čitavog 21. vijeka - istakao je Raković.

Vlada Srbije u četvrtak, 27. aprila, usvojila je zaključak kojim je odlučeno da zajedno sa Republikom Srpskom izgradi dva memorijalna centra posvećena jasenovačkim žrtvama.

Predloženo je da se memorijalni centri izgrade u Donjoj Gradini, kao mjestu stradanja na kojem su sprovođenje egzekucije, zlostavljanje zatočenika i zarobljenika logora Јasenovac, i u Beogradu kao glavnom gradu Srbije, čime bi se obezbijedilo trajno sjećanje na žrtve genocida i stradanje u Drugom svjetskom ratu, saopšteno je nakon sjednice Vlade.


Тагови:
  • 20:00 Имате ријеч са Милијаном Кос

    ''Ко? Шта? Када? Гдје? Зашто? Како? И ту се питања не заустављају - отворено и одважно.

  • 20:45 Серија: Од јутра до сутра

    '''' 'Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 21:30 Серија: Ко те шиша

    ''Хумористична хрватска серија 'Ко те шиша' прати Жигмунда, власника старомодног фризерског салона 'Салон за господу' и Божицу, власницу модерног салона за даме 'Колет', који се налазе један прекопута, на једном загребачком тргу, а дијели их само кафаница 'При Таубеку'.

  • 22:05 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:20 Серија: Ел Чапо (16+)

    ''Серија: Ел Чапо (16+)

  • 23:20 Серија: Ред Рок (12+)

    Ред Рок' је ирска криминалистичка серија која прати случајеве полицијске станице смјештене у измишљени приморски град Ред Роцк у близини Даблина, те приватне турбулентне односе гардиста и мјештана.