Brojni udesi 

Raskrsnica magistralnih puteva u Lončarima i dalje bez kružnog toka

  • 24.10.2018. 19:52

Raskrsnica puteva Tuzla-Orašje i Banjaluka-Bijeljina u Lončarima, kod Donjeg Žabara, godinama je rizična za vozače i mjesto čestih saobraćajnih nezgoda. O tome svjedoče i mještani. Trgovkinja Vera Savić kaže da dnevno zna biti i po nekoliko udesa.

„Bilo je za jedan dan četiri udesa. Nije bilo mrtvih. Nije hitna dolazila. Utorak je bila jedna, onaj tamo. Ja gledam, ono samo dunu“ kaže Savićeva.

„Ovdje vam je na ovoj raskrsnici kao ruski rulet, kad ne rade semafori. Otprilike svijet je navikao da je prednost iz pravca Tuzle, odnosno Orašja u odnosu na pravac Bijeljina–Banja Luka. Znači, ne gledaju znakove stop. Tu kad prođete onda kažete fala Bogu, osto sam živ,“ priča Todor Šalipur iz Lončara.

Dnevno kroz raskrsnicu u Lonačarima prođe oko šest hiljada vozila. Saobraćaj reguliše stari semafor, ali često ne radi.  

Samo u protekla tri i po mjeseca, na ovoj raskrsnici Policija je evidentirala 13 saobraćajnih nezgoda. Na sreću, poginulih nije bilo, ali je jedno lice zadobilo teške tjelesne povrede. Uzrok brojnih nesreća na ovoj raskrsnici su česti kvarovi na semaforu, ali i nepoštovanje saobraćajnih propisa. 

Jedino rješenje da se spriječe dalje saobraćajne nezgode je izgradnja kružnog toka, kaže načelnik Donjeg Žabara. Nadležnima je i danas uputio apel za pomoć. 

„Zamoljavam sve te institucije da nam izađu u susret, da ovaj semafor riješe jednim kružnim tokom,“ rekao je Nikola Đokanović, načelnik opštine Donji Žabar. 

Do sada su od nadležnih stizala samo obećanja. Posljednje je dao direktor Puteva Republike Srpske u maju ove godine i to da će gradnja početi na jesen. Zašto nema radova, danas nismo saznali. U telefonskom razgovoru samo je poručio da je na godišnjem odmoru, te da pošaljemo upit, što smo i uradili. Odgovor čekamo.