Dječaci iz Kostajnice

Rastko i Kristijan imaju po 14 godina: Tri sata vozili bicikle da bi odali počast stradalima u Jasenovcu

  • 23.04.2021. 16:50

Jučerašnju 76. godišnjicu proboja jasenovačkih logoraša, dva dječaka Kristijan Radomirović (14) i Rastko Adamović (14) iz Kostajnice, odlučili su da obilježe na nesvakidašnji način, trosatnom vožnjom biciklima do Donje Gradine.

Iz Kostajnice ih je u 9 časova ispratio načelnik opštine Nikola Janjetović, a u Spomen području Donja Gradina oko 12 časova dočekao ih je kustos Marko Janković koji je samo za njih održao istorijski čas, piše Radio Kostajnica.

U pratnji kustosa, hodajući po crvenim stazama koje simbolišu krv, obišli su kompleks, pogledali izložbeni prostor, bili kod “Topole užasa”, upisali se u knjigu utisaka i zapalili svijeće u pomen žrtvama jasenovačkog logora.

Naglašavajući da mu je čast i zadovoljstvo da ugosti dječake koji su samoinicijativno došli u Donju Gradinu, Janković im je uručio poklon: knjige sa posvetom i brošure koje će ponijeti u školu. Pozvao ih je i da dođu i sljedeće godine u većem broju, izrazivši nadu da će njihova ideja prerasti u tradiciju.

На 76. годишњицу пробоја посљедње групе јасеновачких логораша Доњу Градину посјетили су четрнаестогодишњи дјечаци из Костајнице Кристијан Радомировић и Растко Адамовић. Они су бициклима прешли пут дужи од три сата и на тај начин дали допринос обиљежавању овог важног датума. pic.twitter.com/t2dab82bn0

Kristijan i Rastko se slažu i, puni novih saznanja, već kuju planove za narednu godinu, a ono što je za sada sigurno je da će im tehnička podrška, ili kako oni kažu “majstor za biciklove”, kao i ove godine, biti Dubravko Starčević.

Početna stanica dvojice prijatelja bio je jedan od dva spomenika kojima su obilježe dvije masovne grobnice u Kostajnici, u kojima je 1941. godine pobijeno i pokopano oko 2.500 srpskih žrtava.

Biciklovima su prešli dionicu dugu četrdesetak kilometara, do Spomen područja Donja Gradina, kako bi obilježili 76. godišnjicu proboja jasenovačkih logoraša, a kratko su se zadržali i kod crkve u Drakseniću, jednog od simbola srpskog stradanja, piše Radio Kostajnica.

  • 07:00 АТВ јутро

    АТВ јутро

  • 09:00 Серија: Крваво цвијеће (Р) (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 10:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија

    ''''Серија