Žetva se zahuktava

Ratari i mlinari pregovaraju o cijeni pšenice

  • Извор: АТВ
  • 26.06.2022. 21:01

Žetva pšenice polako se zahuktava u Srpskoj, a sa njom i računica o otkupnoj cijeni. Otkupljivači i ratari još, bar zvanično, pregovaraju. Ratari imaju svoju računicu.

"Da je realna priča da ta  ciejna bude koliko bude u Srbiji na to da se dodaju troškovi transporta i da se tako odredi. Mislim da je to realno", kaže Boško Radić, predsjednik Udruženja poljoprivrednika sela Semberija.

"Do 0,82 feninga je cijena koštanja pšenice pod punim agrotehničkim mjerama", rekao je  Savo Bakaljić, 

predsjednik Udruženja poljoprivrednika Semberije i Majevice.

Mlinari čekaju da se utvrdi otkupna cijena pšenice u zemljama regiona.

Očekuje se da će tona pšenice u Srbiji biti  oko 310 evra, dok će u Hrvatskoj biti malo skuplja.

"Mi još uvijek nemamo formiranu otkupnu cijenu pšenice. Za ječam imamo cijenu 060 feninga. Pšenicu ćemo kao i do sada ispoštovati naše mušterije, platićemo je onako kako to bude u okruženju. Niko neće biti oštećen. Čak će oni naši vjerni dobavljači biti nagrađeni", kaže Čedomi Pavlović iz firme "Mlin Pavlović" Crnjelovo.

Berzanski ugovori za pšenicu rod 2022. godine zaključeni su po cijeni od 38,00 din/kg bez PDV-a, za pšenicu sa minimum 15% proteina.

Ministarstvo poljoprivrede Srpske poziva otkupljivače na fer odnos prema ratarima.

Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šuamrstva Republike Srpske pažljivo će pratiti proces žetve i otkupa i po potrebi reagovati s ciljem zaštite poljoprivrednika, kažu u Ministarstvu.

Ministarstvo poljoprivrede je ove godine snažnije  podržalo proizvođače pšenice i već je isplaćen podsticaj od 400 KM po hektaru. 

Vlada  je u proteklih nekoliko mjeseci otkupila 8.000 tona pšenice, a u narednih nekoliko sedmica biće otkupljene dodatne količine.

Тагови: