Кампања Пореске управе

Реци "не" плати у коверти

  • Извор: АТВ
  • 17.12.2023. 19:07

Реци „Не“ плати у коверти – поручују радницима из Пореске управе Републике Српске. Без сарадње радника који ће пријавити послодавце да не исплаћују свеукупан износ договорене плате на рачун, пореским инспекторима готово да није могуће разоткрити скривене приходе. Покушаји да се томе стане у крај највише ће значити управо радницима који дио плате примају „на руке“, јер би их то у обрачуну коштало нижом пензијом.

"Желимо да охрабримо раднике да они заједно са пореским инспекторима утврде неправилности у смислу плаћања дијела плате у коверти и да епилог на крају буде смањење рада на црно", каже Горан Маричић, директор Пореске управе Републике Српске.

Пореским инспектори најчешће разоткривају послодавце који већи дио радника пријављују на минималац без обзира на стручну спрему. Већина радника запослених у малим и средњим приватним предузећима у тешким економски условима прима плату у два дијела, али мало њих је  спремно да то пријави. 

- "Не, боје се за посао", "Није у реду, јер то је за пензију. То је то, просјек пензије се умањује", "Бојазност да ћемо изгубити посао", кажу грађани у анкети.

Раднике охрабрују и послодавци. Кажу да сива зона пословања доводи и до нелојалне конкуренције на тржишту, а на штету послодаваца који послују у потпуности легално.

"Да спријечимо мотив за такво понашање, а то подразумијева да, прије свега, у пореском дијелу коригујемо порезе и на тај начин елиминишемо мотив и радника и послодаваца да се крећу у сивој зони", каже Саша Аћић, предсједник Уније удружења послодаваца Републике Српске.

Дио борбе за легално пословање су и медији који кроз апеле буде свијест грађана. Сарадња свих страна користиће и већем приходовању у јавну касу Републике Српске.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 23:50 Васкршња посланица и Пренос Васкршње литургије из Храма Светог Саве на Врачару

    ' Васкршња посланица и пренос Васкршње литургије из Храма Светог Саве на Врачару

  • 02:00 Ноћни програм

    Ноћни програм