Zabave i druženja nije nedostajalo

Ribari u Tesliću u lovu na šarana

  • Извор: АТВ
  • 11.09.2022. 19:12

Ovo je Baja. Najstariji teslićki ribar. U 83-oj, i te kako, spretan i okretan. Blagoje Petković iz Blatnice, priča, nikada ne propušta tradicionalno takmičenje u pecanju šarana na jezeru. Iskustvo je, kaže, na njegovoj strani, ali, prije svega, došao je da se zabavi i druži.

"83, a 60 godina pecam. Odlično, lijepo, zabavljamo se, ne može ljepše. Ovamo se prase peče, ručak dolazi, nemamo brige nikakve ni za šta", rekao je Blagoje Petković, ribar iz Teslića.

Među teslićkim ribarima i dvije žene. Došle su, kažu, da se takmiče i odmore dušu na obali jezera. Na takmičenje nisu stigle nespremne. I iza njih su decenije iskustva. 


"Znanje je veoma bitno, treba znati zabaciti, treba znati napraviti krmu, postaviti mamac i treba biti strpljiv, čekati i biti pozitivan". rekla je Branka Smiljanić. ribar iz Teslića. 

"Druženje je fantastično, ali riba nešto ne radi. Uhvaćene su tri četiri gore, ali nisu imale mjeru pa tu ribu poljubimo i vratimo. 15 godina već ribarim. Ovo mi je odmor za dušu i tijelo ništa mi nema ljepše", poručila je Zdenka Jorgić, ribar iz Teslića.

Osim teslićkih ribara, na jezeru u Gomjenici takmičili su se i ribari iz Doboja i Tešnja. Tradicionalno takmičenje u pecanju šarana, druge nedjelje u septembru, organizovalo je Sportsko ribolovno društvo „Usora“. 

"Prije jedno mjesec dana upecan je šaran od 8 kg u ovom dijelu. Takođe, upecan je i amur oko 18, jedan preko 20 kg isto. Ima ribe dosta, svake godine poribljavamo", rekao je Milorad Savić, predsjednik Sportskog ribolovnog društva "Usora Teslić".

Jezero je, kažu, puno ribe, ali je ribara sve manje. Broj članova opada iz godine u godinu. Trenutno ih je u društvu 190. 

I ono ribara što u društva ima uglavnom su stariji. Više od stotinu teslićki ribara su penzioneri. Ribari se nadaju da će kroz ovakva takmičenja i slične aktivnosti afirmisati i mlađe da im se pridruže. 

Тагови:
  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм