Postignut dogovor

Rok za okončanje studija po starom planu i programu produžen za godinu i po

  • 01.02.2019. 19:26

Studenti koji su upisali fakultet po starom nastavnom planu i programu imaju novu šansu da dođu do svoje dipome. Produžen im je zakonski rok za okončanje studija do akademske 2019/2020 godine.

Izmjenom i dopunom Zakona o visokom obrazovanju problem će biti riješen na obostrano prihvatljiv način, kaže ministar Srđan Rajčević. 

"Više neće zaista biti produžavanja ovog roka, ovo je konačno i finalno produženje roka i mislim da smo sa ovim zaista završili s tim problemom. Ja očekujem da će okončanjem roka zaista doći do smanjenja broja studenata, a prvenstveno mislim da one ljude koji su motivisani da okončaju svoje studije i ovo primarno radim zbog njih", istakao je Srđan Rajčević, ministar za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpkse. 

Predstavnici studenata su zadovoljni. Godinu ipo dana je sasvim dovoljno da se privede kraju ono što je davno započeto, kaže Jelena Župljanin, predstavnik "starih" studenata sa banjalučkog Univerziteta. 

"Dvije hiljade studenata nije mala stvar, to su kao što je ministar već rekao prvi, drugi i treći ciklus studija i cilj nam je da ih zadržimo ovdje, nikako da pređu na privatne fakultete, pogotovo ne da pređu u Novi Sad ili Beograd. Dakle, dobra vijest je da smo dobili ono što smo tražili", Jelena Župljanin, predstavnik "starih" studenata sa banjalučkog Univerziteta. 

"Idemo u inicijativu produženja roka završetka studija starim studentima. Nadamo se da ćemo i to okončati u što skorijem roku i da ćemo studentima koji stvarno žele da završe univerzitet omogućiti da ga završe", Nemanja Babić, predsjednik Studentskog parlamenta Univerziteta u Banjaluci.  

Na Univerzitetu u Banjaluci po starom sistemu studiranja trenutno ima oko dvije hiljade studenata, a posljednja generacija pred uvođenje bolonjskog procesa upisana je 2007. godine. Rok za okončanje studija nekoliko puta je produžavan. 
 

Тагови: