Od naredne školske godine

Romski jezik uskoro u školama

  • 04.11.2019. 17:36

Osnovne škole u Tuzlanskom kantonu od naredne školske godine najvjerovatnije će dobiti predmet romski jezik, najavljeno je danas tokom obilježavanja Svjetskog dana romskog jezika u Tuzli.

Romi su jedna od 17 nacionalnih manjina i nemaju mogućnost učenja maternjeg jezika u školama.

Po posljednjem popisu stanovništva, u BiH ima oko 12.500 Roma, mada romske zajednice tvrde da je taj broj puno veći, jer se mnogi na popisu nisu htjeli izjasniti kao Romi, smatra Denis Mujić, romski medijator i uposlenik UŽR "Bolja budućnost" Tuzla.

Mujić ističe da se mnogi srame izjasniti se kao Romi, što dalje povlači i nekorištenje romskog jezika. On je jezik naučio od nene, ali kaže da mnogi Romi ne pričaju više tim jezikom.

"Mogu reći da izumire u nekim zajednicama. Npr. u Tuzlanskom kantonu, zajednice koje su udaljene od Tuzle većinom govore romski. Recimo, u Kiseljaku, zatim u Poljicu, u opštini Lukavac dosta Roma govori jezik. Ali oni koji su bliže Tuzli, slabo govore romski jezik", ispričao je Mujić.

Sa druge strane, čitava familija Naze Jusić govori romski. Kako kaže, s koljena na koljeno se prenosilo znanje te ga je ona dalje prenijela djeci i unucima.

"Maternji jezik se ne zaboravlja nikada. Mi smo nacionalna manjina koja taj jezik upotrebljava", poručila je Naza.

Dugo se čekalo na nastavni plan i program da romski jezik zvanično uđe u škole.

"Nadam se da ćemo za sljedeću školsku godinu imati mogućnost da ponudimo svim učenicima, bez obzira na nacionalnu pripadnost, mogućnost da izaberu fakultativni predmet romski jezik, koji će se izučavati vjerovatno od iduće školske godine", kazao je Fikret Vrtagić iz Ministarstva obrazovanja TK.

Naredni korak je osposobiti kadar koji će predavati jezik, u saradnji sa Tuzlanskim univerzitetom ili nekim iz regije. Predavači ne moraju biti Romi.

Тагови: