Jedan od najvećih hramova u BiH

Saborni hram u Mostaru stradalni čuvar Srba

  • Извор: АТВ
  • 08.01.2023. 19:16

Iz svakog dijela Mostara vidi se čuveni Saborni hram, izgleda kao da lebdi i čuva grad na Neretvi. Noću više ne jer su tako htjeli huligani. Iza mostarskog Hrama je bogata i teška istorija, ni sadašnost nije ništa bolja, ni lakša. Najteže je bilo kada je nestao.

U proteklom ratu 1992. godine ovaj Hram je zapaljen, a onda i nekoliko puta miniran. Sravljen je sa zemljom. 2010. krenula je obnova, Hram se ponovo izdigao iznad Mostara ali obnova i dalje nije završena.

Saborni hram je nakon tri decenije ponovo ukrasio Mostar. Ali, ni pola radova još nije završeno. Uloženi su milioni još toliko i fali. Novca nema, a nema ni razumijevanja.

"Očekujemo razumijevanje da ovaj hram nije završen. Evo sada se nalazimo unutar samog hrama, vidite da su tu samo goli zidovi na koje smo uspjeli samo da stavimo maltere, pod nije uopšte u svojoj fazi, nije ni blizu završen. Oltarski dio takođe nije završen, nisšta unutar samog hrama nismo uradili. Takođe predstoje i radovi na uređenju partera hrama. Tek onda bi mogli da govorimo o završetku hrama", rekao je Duško Kojić, starješina Sabornog hrama u Mostaru.

No nije to jedini problem, ova bogomolja je i nedavno devastirana, počupani su i ukradeni kablovi pa je Hram više od mjesec u mraku. Hercegovačka Eparhija i Fondacija Sveti Vukašin pokrenuli su humanitarnu akciju.

"Pozivom na broj 1401 donirate 2 KM za obnovu crkve u Mostaru ili uplatom na žiro račun crkvene opštine Mostar", kaže Nikola Lakić, Fondacija Sveti Vukašin.

"Ja apelujem na državu BiH najviše iz razloga zato što je ovo nacionalni spomenik BiH i molio bih sve one koji se pitaju i koji o tome odlučuju da to tako prihvate i shvate i da uzmu to u obzir i da na taj način odgovore potrebama obnove ovoga hrama", dodaje Kojić.

Na istočnoj strani grada Mostara, na brdu Brankovac hram je sagrađen 1873. i jedan je od najznačajnih i najvećih hramova u BiH. Ova impozantna građevina je krasila ne samo Mostar nego cijelu BIH, decenijama je hram bio na svim mogućim razglednicama. I danas ova bogomolja krasi Mostar ali ne istim sjajem kao nekada.


Тагови: