"Spasovdanske svečanost"

Sajam izvornog pjevanja u Istočnom Sarajevu

  • Извор: АТВ
  • 27.05.2023. 20:29

Ovako je zvučalo u naselju Tilava, posljednjeg dana "Spasovdanskih svečanosti", manifestacije kojom je obilježen slava Opštine Istočno novo Sarajevo. U ovom etno melosom, uzivaju i posjetioci i izvošaci, a kako kažu, nije ovo ništa teško, sve dok se tradicija ne zaboravlja.”

"Ma nije ništa teško. Svako počne po malo, nije znao, pa krene, a mi stare žene smo čuvale ovce po selima i onda pjevaj s onom tetkom, pjevaj s onom i tako smo naučili da pjevamo. A ova omladina jednostavno ne voli. Sada je kafić, telefon i to je to", kaže Radmila Prstijević, vođa ženske grupe "Srđan Knežević" Istočno Sarajevo.

Mnogi su počinjali pjevati čuvajući ovce, a danas to rade iz ljubavi. Kažu omladina nije zainteresovana za zvuke tradicije. Čak se boje da je ovakva pjesma ostala samo na starijim pokoljenjima.

"Imamo volju da pjevamo, od malena pjevamo ove seljačke naše pjesme. Pjevali smo ovce čuvajući, teferiče obilazeći. Volja nas vuče da pjevamo. Molili bismo i ovu našu omladinu da počne bilo šta da pjeva, da ne zaboravimo, ovo nam je ostalo od starina", kaže Grozda Divčić, pjevačka grupa „Srđan Knežević“ Istočno Sarajevo.

"Godinama smo tu, dogovaramo se, obilazimo se, održavamo tradicije naše i tako. Još je ostalo na nama, ovdje što je ostaloo na nama, mi to da održavamo. To nekako omladina izbjegava, to ne znam zbog čega", kaže Mišo Cvijetić, KUD "Mladost" Pale.

Na 12. Sajmu izvornog pjevanja u Istočnom Sarajevu, predstavilo se 15 Kulturno – umjetničkih društava širom Republike Srpske. Svi oni poručuju isto. Čovjek podiže rakijsku čašu i kaže: Živjeli i pomozi bože, da bude dugovječno i srećno.