Lažne nagradne igre

Sajber kriminal - Koliko ljudi je prevareno i kako da se zaštitimo

  • Извор: АТВ
  • 14.12.2022. 09:56

Prevare putem interneta su sve učestalije u BiH. Lopovi se koriste raznim načinima. U posljednje vrijeme se predstavljaju kao policijski šefovi i bankari, a sve to kako bi uzeli novac od lakovjernih građana.

Obmane poput lažnih nagradnih igara, humanitarnih akcija u posljednje vrijeme često pristižu na društvene mreže - mamac na koji se pojedini upecaju zbog zanimljive ponude sa druge strane računara.

Za samo 10 mjeseci podnesneno je 116 izvještaja protiv 124 lica koja su koristeći informacione tehnolofgije počinili 130 krivičnih djela.

"Nedavno smo imali slučaj da smo lišili slobode određeni broj lica zbog sumnje da su navodili ljude na to da posjeduju određene rezultate sportskih takmičenja i da su na osnovu toga dobijali novčane iznose od onih koji su uplaćivali novac u želji da unaprijed dobiju te rezultate. Imamo više oštećenih u ovom slučaju, a protivpravna šteta u ovom slučaju je više od 100.000 KM", kaže Mirna Miljanović, načelnik Odjeljenja za odnose s javnošću  Ministarstva unutrašnih poslova Republike Srpske

Internet prevare mogu da se ogledaju u tome da ste naručili nešto a niste to dobili pa sve do lažne nagradne igre.

Koliko daleko doseže sajber kriminal dokazuje i pojavljivanje lažne banke. Putem Fejbuka su na taj način prevarene dvije žene koje su novčano oštećene jer su povjerovale u priču o kreditu sa manjom kamatom. Lakovjernost je u ovoj priči dobar saveznik za prevare.

Šta o sajber prevarama misle Banjalučani ali i više o ovoj temi uopšteno pogledajte u prilogu.

Тагови:
  • 20:30 Филм: Влаком према југу (12+)

    '' Филм: Влаком према југу (12+)

  • 22:00 Серија: Насљедници (12+)

    'Серија: Насљедници (12+)

  • 23:00 Серија: Ред Рок (16+) (Р)

    Серија: Ред Рок (16+) (Р)