Objavila na društvenoj mreži

Sarajka pronašla opasnog pauka u sobi gdje borave djeca, stručnjaci kažu da nije opasan

  • 03.09.2019. 16:21

Na društvenoj mreži Fejsbuk velikom brzinom proširio se status jedne Sarajke koja je u svom stanu uslikala pauka i napisala da je, poslije konsultacije sa "stručnim ljudima iz oblasti", utvrđeno da je u pitanju veoma otrovna misulena (missulena), koja inače živi u dalekoj Australiji.

Sarajka je napisala da je pauk pronađen u 3 ujutro u prizemlju porodične kuće, u dnevnoj sobi, gdje borave djeca, među kojima je i 21-mjesečna beba. 

Ona ne može da kaže koliko dugo je pauk šetao po kući, ali ukućani su se prestravili kad su ga našli, pogotovo kad su saznali da je riječ o jako otrovnoj vrsti.

Profesor dr Suvad Lelo s Odseka za biologiju Prirodno-matematičkog fakulteta u Sarajevu kaže da ovako, samo na osnovu fotografije, smatra da je to vrsta Atypus Affinis, koja živi u cijeloj Evropi, pa i u BiH, i nije opasna za ljude.

"Da meni dođe takav nalaz, da sam ga negdje uhvatio, ili da ga je neko uhvatio, ja bih ga poslao stručnjaku. U Bosni i Hercegovini ama baš nikada i niko nije radio pauke. Uvijek nam je neko 'dolazio sa strane', a pauke nam je radio jedan Makedonac", kaže profesor Lelo.

On podsjeća i da u poruci na Fejsbuku stoji da je pauk s fotografije dug šest do sedam centimetara, a misulena jedva doseže tri centrimetra i eventualno može da se nađe u Velikoj Britaniji.

Profesor Lelo kaže da je u pitanju neslana šala. 

U Bosni i Hercegovini smrtonosno otrovna vrsta je crna udovica, a profesor Lelo ističe kako se često nalaze pod tikvom, većinom na području Hercegovine.

Тагови:
  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Ова занимљива и узбудљива прича прати Дилан, младу дјевојку која своје снове мора да стави по страни и уда се за Барана, који би женидбом са њом прекинуо дугогодишњу крвну освету између њихових породица, Карабеј и Демир.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Наша Српска

    Наша Српска

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.