Bezbjednost na poslu

Savanović: Obavezno se pridržavati Zakona o zaštiti na radu

  • 03.09.2018. 15:59

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Milenko Savanović apelovao je da se poslodavci i radnici u Srpskoj pridržavaju zakonske regulative iz oblasti zaštite na radu, čime će doprinijeti smanjenju nesreća na poslu svih kategorija.

Savanović je u izjavi Srni izrazio duboku zabrinutost zbog sve češćih smrtnih slučajeva radnika na građevinama u Republici Srpskoj. 

"Zakon o zaštiti na radu i pravilnici su veoma jasni i obavezujući za poslodavce i radnike. Kada bi se pridržavali propisanih normi, nesreće na poslu, kao i zdravlje zaposlenih bili bi sigurno na zavidnom nivou", rekao je Savanović. 

On je ukazao na potrebu da nadležna inspekcija češće kontroliše rad u rizičnim oblastima kao što je građevinarstvo. 

Savanović je napomenuo da je Zakonom o zaštiti na radu regulisana opšta obaveza poslodavca kroz preventivne mjere kada je riječ o bezbjednosti i zdravlju na radu, između ostalog, u građevinarstvu. 

Prema njegovim riječima, Zakonom o zaštiti na radu preventivne mjere u ostvarivanju zaštite i zdravlja na radu obezbjeđuju se primjenom savremenih tehničkih, ergonomskih, zdravstvenih, obrazovnih, socijalnih, organizacionih i drugih mjera i sredstava za otklanjanje rizika od povređivanja i oštećenja zdravlja zaposlenih ili njihovog svođenja na najmanju moguću mjeru. 

Savanović kaže da se smanjivanjem potencijalnih uzroka rizika u radnoj sredini sprečavaju nesreće i povrede koje proizlaze, povezane su ili se dešavaju tokom rada. 

On je dodao da je, osim Zakonom, ova materija regulisana i Pravilnikom o preventivnim mjerama za bezbjedan i zdrav rad na radnom mjestu i Pravilnikom o preventivnim mjerama za bezbjedan i zdrav rad pri korišćenju sredstava i opreme za ličnu zaštitu na radu. 

Predsjednik Sindikata radnika građevinarstva i stambeno-komunalnih djelatnosti Republike Srpske Dragana Vrabičić apelovala je da Zakon o zaštiti na radu poštuju poslodavci i izvođači radova u građevinskom sektoru, gdje su u posljednjih mjesec dana poginula četiri radnika. 

Vrabičićeva je na konferenciji za novinare u Banjaluci rekla da je u 2016. godini u građevinskom sektoru poginulo 10 radnika, u 2017. godini osam, a u avgustu ove godine četiri. 

Ona je ukazala na potrebu jačih kontrola inspekcijskih organa na građevinskim objektima, kao i da zaposleni skrenu pažnju poslodavcu na sve nepravilnosti na objektu gdje rade. 

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    'Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Ова занимљива и узбудљива прича прати Дилан, младу дјевојку која своје снове мора да стави по страни и уда се за Барана, који би женидбом са њом прекинуо дугогодишњу крвну освету између њихових породица, Карабеј и Демир.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Наша Српска

    Наша Српска

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.