Dan nestalih i poginulih

Savanović: Raspustiti institut za nestala lica BiH

  • 13.09.2018. 11:12

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Milenko Savanović naglasio je da Institut za nestala lica BiH nije opravdao svoje postojanje zbog opstrukcije u procesu traženju nestalih Srba, te da tu instituciju treba raspustiti.

"U saradnji sa Organizacijom porodica poginulih i nestalih nastojaćemo da se ova institucija raspusti, te da se ovaj proces vrati u nadležnost Republike Srpske", istakao je Savanović na konferenciji za novinare u Banjaluci. 

On je konstatovao da Institut za nestala lica BiH nije uradio ništa da ubrza proces traženja nestalih lica zbog čega je i osnovan, posebno kada je riječ o srpskim žrtvama rata na području Federacije BiH - Sarajeva, Ozrena i mnogih drugih mjesta na kojima su stradali srpski borci i civili. 

Prema njegovim riječima, proces traženja nestalih Srba imao je smisla do kada je taj posao radila Komisija za nestala lica Republike Srpske, a zastoj u traženju nestalih nastao je kada je taj proces prešao u nadležnost Instituta za nestala lica BiH 2008. godine. 

Savanović je rekao da je u proteklom odbrambeno-otadžbinskom ratu poginulo 23.184 boraca Vojske Republike Srpske (VRS), a poginulo je i nestalo oko 10 hiljada civila. 

On je dodao da Republika Srpska traga za još 1.662 nestala srpska borca i civila, dok se u tri spomen-kosturnice u Banjaluci, Nevesinju i Istočnom Sarajevu nalazi 650 ekshumiranih neidentifikovanih posmrtnih ostataka. 

Savanović je rekao da će u organizaciji Odbora Vlade Republike Srpske za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova u subotu, 15. septembra, u Banjaluci biti obilježen Dan nestalih i poginulih u odbrambeno-otadžbinskom ratu Republike Srpske. 

Službenik za odnose s javnošću u resornom ministarstvu Branka Šljivar rekla je da će program obilježavanja početi u 10.00 časova u hramu Hrista Spasitelja u Banjaluci služenjem parastosa poginulim i ubijenim borcima i civilima u odbrambeno-otadžbinskom ratu. 

Šljivareva je dodala da je u 11.00 časova predviđeno polaganje vijenaca na spomenik poginulim borcima na groblju "Sveti Pantelija", dok je u 12.00 planirano polaganje vijenaca na Spomen-kosturnicu na Novom groblju u Banjaluci. 

Sekretar Republičke organizacije porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila Isidora Graorac ukazala je na poražavajući podatak da je za devet mjeseci ove godine identifikovano svega šest lica srpske nacionalnosti, od čega je pet identifikovano u Zagrebu i Beogradu, a svega jedan u Republici Srpskoj. 

Graorac je rekla da porodice poginulih i nestalih godinama ukazuju na problem zastoja u procesu traženja nestalih Srba od formiranja Instituta za nestala lica BiH. 

Ona je rekla da će Republička organizacija porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih lica povodom 15. septembra - Dana nestalih i poginulih prije parastosa, u 9.30 časova u dvorištu hrama Hrista Spasitelja postaviti izložbu "Opomena", koja je rađena zajedno sa Republičkim centrom za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica. 

"Izložba govori o stradanju Srba od 1991. do 1995. godine", istakla je Graorac. 

Graorac je dodala da će sve opštinske organizacije porodica poginulih i nestalih sutra obilježiti Dan nestalih i poginulih u Republici Srpskoj parastosom u crkvama i kod spomen-obilježja. 
 

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Филм: Живи били, па видјели (Р) (12+)

    'Филм: Живи били, па видјели (Р) (12+)

  • 16:00 Емисија: По свијету са Робертом Дацешином (Р)

    Путујте по свијету са Робертом Дацешином, јер ће вам се апетити за путовањем и свим бисерима које оно нуди сигурно повећати.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:40 Серија: Љубавни залогаји(12+) (Р)

    ’Љубавни залогај’ узбудљива је авантура два пријатеља Џонија и Шукија који на Дорћолу отварају ресторан ’на црно’, а који носи исти назив као и нови симпатични ситком.

  • 17:00 Серија: Вода у праху (Р) (12+)

    Напета португалско-галицијска серија 'Вода у праху' стиже у наш програм и можемо само рећи - из епизоде у епизоду напетост ће расти до усијања!