Obilježavanje 23 godine od egzodusa Srba iz Krajine

Savanović: Za zločine nad Srbima niko nije odgovarao

  • 07.08.2018. 13:55

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Milenko Savanović istakao je da je poražavajuća činjenica da niko nije odgovarao za ratne zločine nad Srbima u operaciji "Oluja" 1995. godine, ali da srpski narod u dane sjećanja na ova stradanja mora da "uzdigne glavu" i bude jedinstven, kao i da ne smije da zaboravi sve što mu se dešavalo kroz istoriju.

Povodom obilježavanja na Petrovačkoj cesti 23 godine od egzodusa Srba u hrvatskoj zločinačkoj akciji "Oluja", Savanović je podsjetio da je Hrvatska, koja je članica UN, 4. avgusta 1995. godine protjerala svoje građane samo zato što su bili Srbi. 

"Hrvatska je izvela ovu akciju i pored toga što je članica UN i što je prostor bivše Republike Srpske Krajine bio pod zaštitom UN", podsjetio je Savanović u izjavi Srni. 

Prema njegovim riječima, Hrvatska je sa vojnom silom od 200 hiljada vojnika tada napala goloruki srpski narod i oko 30 hiljada pripadnika Vojske Srpske Krajine. 

"Tužna je činjenica da Hrvatska kao država protjeruje i ubija svoje građane samo zato što su pravoslavci", napomenuo je Savanović. 

Prema njegovim riječima, u kontekstu istorijskih procesa na ovim prostorima od Prvog i Drugog svjetskog rata bilo je očekivano etničko čišćenje Srba iz Krajine. 

"Ovo je projekat koji je osmišljen i zajednički imenilac svih tih procesa bilo je da Srba zapadno od Drine ne bude, a akcija "Oluja" je dio tog projekta jer je sa vjekovnih ognjišta protjerano 250 hiljada Srba", rekao je Savanović. 

On je podsjetio da je ova akcija podržana od NATO pakta i izvedena u sadejstvu sa jedinicama HVO-a i Armije BiH. 

U organizaciji Dokumentaciono-informativnog centra "Veritas" danas je nastavljeno obilježavanje 23 godine od egzodusa Srba u hrvatskoj vojnoj operaciji "Oluja".