Ministar zdravlja

Šeranić: Novim zakonima proširena prava pacijenata

  • 26.09.2022. 08:32

Prava pacijenata u Republici Srpskoj su proširena novim zakonskim rješenjima u oblasti zdravstvene zaštite i osiguranja, a zdravstvena zaštita podignuta na mnogo viši nivo, primjeren 21. vijeku, čime su postavljeni temelji za dalji razvoj i unapređenje domaćeg zdravstvenog sistema, rekao je ministar zdravlja i socijalne zaštite Alen Šeranić.

Šeranić je istakao da je sistem zdravstvene zaštite mnogo unaprijeđen, od elektronske zdravstvene knjižice, elektronskih recepata do integrisanog sistema.

"Nastojali smo da usaglasimo Zakon o obaveznom zdravstvenom osiguranju sa zakonima o zdravstvenoj zaštiti i medicinskoj dokumentaciji i evidencijama. Sve ove novine iznjedrio je partnerski odnos građana i institucija", rekao je Šeranić za "Glas Srpske".

Govoreći o ključnim promjenama koje donosi novi Zakon o obaveznom zdravstvenom osiguranju, Šeranić je podsjetio da će oboljeli od malignih bolesti, kao i roditelji djece oboljele od tih bolesti, za vrijeme bolovanja primati platu u iznosu od 100 odsto.

Kada je riječ o pandemiji virusa korona, Šeranić je naveo da se ulazi u period godine kada nije neuobičajeno širenje respiratornih infekcija.

"Dok god je broj onih koji se zaraze i završe na bolničkom liječenju takav da ga je moguće kontrolisati, mjere u zajednici su ovakve kakve imamo u posljednje vrijeme. Imali smo povećanje broja zaraženih i oboljelih u prethodnih mjesec dana, ali to nije uslovilo način funkcionisanja zdravstvenih ustanova. Preporuka građanima je, kao i do sada, da se vakcinišu, pogotovo oni iz rizičnih grupa", rekao je Šeranić.

Тагови: