Министар здравља о нападу на ИЗИС

Шеранић: Велики удар на здравствени систем, база података је сачувана

  • Извор: СРНА
  • 05.01.2024. 15:17

Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Ален Шеранић изјавио је Срни да је на Интегрисани здравствени информациони систем (ИЗИС) Српске извршен озбиљан напад криминалних група, али да је база података сачувана и предузете су све предвиђене мјере.

Шеранић је истакао да је хаковање у било који дио виталног система какав је здравствени увијек озбиљан инцидент, којем се озбиљно и приступа, а посебно у случају изразито малициозног међународног напада какав је извршен на ИЗИС.

"То је велики удар на здравствени систем, али прије свега то је кривично дјело и потребно је да га сви тако и третирамо", нагласио је Шеранић.

Према његовим ријечима, сви одговорни људи у Фонду здравственог осигурања Републике Српске, Министарству здравља и социјалне заштите и здравственим установама, као и у другим надлежним институцијама, од првог дана и прве информације о инциденту су се суочили са овом ситуацијом, са свим својим капацитетима, те су предузете и предузимају се све мјере предвиђене и потребне у изазовним ситуацијама.

Жељка Цвијановић поклонима обрадовала породицу Добраш

Жељка Цвијановић поклонима обрадовала породицу Добраш

"Са аспекта здравственог система, то значи максималан ангажман да пацијенти што мање трпе због напада, а онда и здравствени радници и здравствене установе на које се ово највише одразило, а који ову ситуацију нису изазвали нити могу на њу да утичу", нагласио је Шеранић.

Он је истакао да све информације које јавност треба да има, иду из прве руке, односно из здравственог система и да је јако важно да се оне саопштавају правовремено, онако како пристижу, али и како могу бити потврђене.

"Не заборавимо да је управо Фонд здравственог осигурања био тај који је све и обавијестио о томе да се десио међународни хакерски напад, да се предузимају све заштитне мјере са аспекта безбједности, као и да се размјере напада морају сагледати, што се даноноћно ради, као и неопходне анализе.

Такође, Фонд је заједно са здравственим установама одмах реаговао и у погледу организације пружања здравствене заштите грађанима, тако да пацијенти што мање трпе посљедице овако бруталног напада", нагласио је Шеранић.

Вишковић: Нико не смије да изда Српску - на то обавезује 23.000 погинулих

Вишковић: Нико не смије да изда Српску - на то обавезује 23.000 погинулих

Ресорни министар је рекао да се не смије десити да здравствена заштита буде угрожена.

"Напомињали су то људи и прије мене, али свакако треба поновити да пацијенте лијече људи, а не информациони системи, а наши здравствени професионалци знају да се прилагоде и свој посао одговорно раде и у изазовним ситуацијама", поручио је Шеранић.

Он је образложио да је за враћање у претходни начин рада потребно до 15 дана зато да би се систем постепено и на безбједан начин вратио у употребу и пуну функцију, што је препорука свих стручњака и људи који су најкомпетентнији и најпозванији да о томе говоре.

"Изузетно је важно да поновимо да је база података ИЗИС-а сачувана, да нису угрожене функције од значаја за континуитет рада система, као и да је извршена ефектна превенција негативног утицаја на друге системе, што даје основ за поновно успостављање рада система у пуном капацитету, што је прије могуће", нагласио је Шеранић.

Патријарх Порфирије 9. јануара служи свету архијерејску литургију у Бањалуци

Патријарх Порфирије 9. јануара служи свету архијерејску литургију у Бањалуци

Он је истакао да у здравственом систему нема мјеста полуинформацијама и нагађањима, која посебно не смију да долазе из институција и тако се поступа у свим изазовним ситуацијама, па и у овој, а посебно нема мјеста коментарисању и нагађањима док траје истрага.

"Дакле, ријеч је о озбиљном нападу криминалних група, о чему истрагу воде и могу да воде искључиво институције које су за то надлежне, као што и на питањима сајбер безбједности раде они којима је то посао. Ако било ко има било какве информације о том кривичном дјелу, онда не само да треба, већ је и у обавези да своја сазнања преда истражним органима. Међутим, бојим се да се у овом случају даје повода и да се истражи ширење дезинформација и изазивање панике у јавности", рекао је министар Шеранић Срни.

Пратите нас и путем Вибера

  • 20:40 Серија: Љубавни залогаји (12+)

    Серија: Љубавни залогаји (12+)

  • 21:10 Филм: Екипа (12+)

    '"Екипа" је прича са сјајним хумором која говори о љубави, крими-комедија за све генерације, али је уједно и први филм који приказује српски фудбал и ривалитет између два највећа клуба – Партизана и Црвене звезде.

  • 22:40 Серија: Насљедници (12+)

    'Серија: Насљедници (12+)

  • 23:40 Серија: Ред Рок (16+) (Р)

    Серија: Ред Рок (16+) (Р)

  • 00:40 Ноћни програм

    Ноћни програм