Министар у Недјељним вијестима

Шеранић за АТВ: Меморандум о сарадњи са Бјелорусијом велики напредак за наш здравствени систем

  • Извор: АТВ
  • 25.02.2024. 20:15

Ален Шеранић, министар здравља и социјалне заштите Републике Српске, рекао је да је велики напредак за здравствени систем Српске потписан Меморандум о сарадњи са Бјелорусијом.

Током боравка у Бјелорусији, делегација Републике Српске, коју је предводио предсједник Републике Милорад Додик, посјетила је тамошњу институцију "Мински научни практични центар за хирургију, трансплантацију и хематологију", након чега је потписан Меморандум о сарадњи Министарства здравља Српске и Комитета за здравље Бјелорусије.

Министар здравља је у Недјељним вијестима АТВ-а рекао да у оквиру Бјелорусије имају двије установе које функционишу на бази здравствене услуге трансплантације, једна је установа која врши трансплантацију органа одраслих особа а друга трансплантацију органа дјеце.

„Ми смо прошле године кренули са одређеним активностима шта можемо да унаприједимо у оквиру саме трансплантације и свакако активност предсједника Српске 'С љубављу храбрим срцима' је била једна од активности на механизму успостављања регистра донора матичних ћелија и коначно формирање лабораторије за ХЛА типизацију“, изјавио је Шеранић.

Подсјетио је да је у октобру прошле године у Казахстану разговарао са делегацијом из Бјелорусије како да се пацијентима олакша пут у Бјелорусију. Као круна тих разговора је дошао овај меморандум о сарадњи.

„Ова установа врши све трансплантације, а наши пацијенти за сада користе само услуге трансплантације бубрега са преминулог донора, али је свакако наум да у неком будућем времену кроз сарадњу видимо могућности за трансплантације других органа. Добили смо изузетно позитивне импресије и повратне информације из Бјелорусије“, истакао је министар за АТВ.

Ова земља од 1970. године ради трансплантацију бубрега и налази се међу прве четири земље у Европи када се ради  о овој врсти трансплантација, тако да имају велико искуство, савремену опрему, сале, стручно особље, навео је Шеранић.

„Мислим да је ово један велики напредак за сами здравствени систем гдје ћемо сада позиционирати трансплантацију и радити даље на њеном развоју“, рекао је Шеранић.

Он је додао да на трансплантацију органа у Бјелорусију највише долазе људи из балтичких земаља, земаља бившег СССР-а, као и Украјине, али и и из неких западних земаља.

„Тако да они функционишу, они раде, стекли смо утисак да је ту, без обзира на санкције, један нормалан начин привређивања и живота. Апсолутно све функционише и ради и ту нема мјеста за било какве предрасуде“, истакао је.

Говорећи о зарази морбила у Српској, Шеранић је рекао да је тренутно десет особа заражено те да су сви они невакцинисани. Највише заражених има у Бијељини, односно, седморо дјеце има ову болест и тамо је проглашена епидемија.

„Не треба одлагати вакцинацију против морбила, треба је редовно спроводити. Наравно, треба се консултовати са надлежним љекарима. То је нешто што нас чува од самих морбила, изузетно је заразна болест, врло брзо се шири. Солидарност је битна у јавном здравству, ја вакцинисан чувам оног који не може да се вакцинише“, поручио је Шеранић.

Поменуо је и велики кашаљ, болест која је такође присутна у Републици Српској. Евидентирано је око 100 случајева и не ради се о тежим компликацијама.

Шеранић је овом приликом причао и о посјети супруге предсједника Србије Александра Вучића Тамаре Вучић Бањалуци, а било је ријечи и о изградњи болнице у Добоју и Требињу.

Опширније о свему у видео прилогу.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 20:00 Серија: Љубавни залогаји (12+)

    Серија: Љубавни залогаји (12+)

  • 20:30 Филм: Влаком према југу (12+)

    '' Филм: Влаком према југу (12+)

  • 22:00 Серија: Насљедници (12+)

    'Серија: Насљедници (12+)

  • 23:00 Серија: Ред Рок (16+) (Р)

    Серија: Ред Рок (16+) (Р)