Ministar u Nedjeljnim vijestima

Šeranić za ATV: Memorandum o saradnji sa Bjelorusijom veliki napredak za naš zdravstveni sistem

  • Izvor: ATV
  • 25.02.2024. 20:15

Alen Šeranić, ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske, rekao je da je veliki napredak za zdravstveni sistem Srpske potpisan Memorandum o saradnji sa Bjelorusijom.

Tokom boravka u Bjelorusiji, delegacija Republike Srpske, koju je predvodio predsjednik Republike Milorad Dodik, posjetila je tamošnju instituciju "Minski naučni praktični centar za hirurgiju, transplantaciju i hematologiju", nakon čega je potpisan Memorandum o saradnji Ministarstva zdravlja Srpske i Komiteta za zdravlje Bjelorusije.

Ministar zdravlja je u Nedjeljnim vijestima ATV-a rekao da u okviru Bjelorusije imaju dvije ustanove koje funkcionišu na bazi zdravstvene usluge transplantacije, jedna je ustanova koja vrši transplantaciju organa odraslih osoba a druga transplantaciju organa djece.

„Mi smo prošle godine krenuli sa određenim aktivnostima šta možemo da unaprijedimo u okviru same transplantacije i svakako aktivnost predsjednika Srpske 'S ljubavlju hrabrim srcima' je bila jedna od aktivnosti na mehanizmu uspostavljanja registra donora matičnih ćelija i konačno formiranje laboratorije za HLA tipizaciju“, izjavio je Šeranić.

Podsjetio je da je u oktobru prošle godine u Kazahstanu razgovarao sa delegacijom iz Bjelorusije kako da se pacijentima olakša put u Bjelorusiju. Kao kruna tih razgovora je došao ovaj memorandum o saradnji.

„Ova ustanova vrši sve transplantacije, a naši pacijenti za sada koriste samo usluge transplantacije bubrega sa preminulog donora, ali je svakako naum da u nekom budućem vremenu kroz saradnju vidimo mogućnosti za transplantacije drugih organa. Dobili smo izuzetno pozitivne impresije i povratne informacije iz Bjelorusije“, istakao je ministar za ATV.

Ova zemlja od 1970. godine radi transplantaciju bubrega i nalazi se među prve četiri zemlje u Еvropi kada se radi  o ovoj vrsti transplantacija, tako da imaju veliko iskustvo, savremenu opremu, sale, stručno osoblje, naveo je Šeranić.

„Mislim da je ovo jedan veliki napredak za sami zdravstveni sistem gdje ćemo sada pozicionirati transplantaciju i raditi dalje na njenom razvoju“, rekao je Šeranić.

On je dodao da na transplantaciju organa u Bjelorusiju najviše dolaze ljudi iz baltičkih zemalja, zemalja bivšeg SSSR-a, kao i Ukrajine, ali i i iz nekih zapadnih zemalja.

„Tako da oni funkcionišu, oni rade, stekli smo utisak da je tu, bez obzira na sankcije, jedan normalan način privređivanja i života. Apsolutno sve funkcioniše i radi i tu nema mjesta za bilo kakve predrasude“, istakao je.

Govoreći o zarazi morbila u Srpskoj, Šeranić je rekao da je trenutno deset osoba zaraženo te da su svi oni nevakcinisani. Najviše zaraženih ima u Bijeljini, odnosno, sedmoro djece ima ovu bolest i tamo je proglašena epidemija.

„Ne treba odlagati vakcinaciju protiv morbila, treba je redovno sprovoditi. Naravno, treba se konsultovati sa nadležnim ljekarima. To je nešto što nas čuva od samih morbila, izuzetno je zarazna bolest, vrlo brzo se širi. Solidarnost je bitna u javnom zdravstvu, ja vakcinisan čuvam onog koji ne može da se vakciniše“, poručio je Šeranić.

Pomenuo je i veliki kašalj, bolest koja je takođe prisutna u Republici Srpskoj. Еvidentirano je oko 100 slučajeva i ne radi se o težim komplikacijama.

Šeranić je ovom prilikom pričao i o posjeti supruge predsjednika Srbije Aleksandra Vučića Tamare Vučić Banjaluci, a bilo je riječi i o izgradnji bolnice u Doboju i Trebinju.

Opširnije o svemu u video prilogu.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: