Plate veće od 50 do 200 maraka

Sindikalci izborili povećanje cijene rada za zdravstvene radnike

  • 20.09.2019. 19:20

Sindikalci su, konačno, izborili povećanje cijene rada za zdravstvene radnike sa 135 na 145 maraka. Nakon pregovora sa premijerom i resornim ministrom, dogovoreno je da će, u prosjeku, plate biti veće od 50 do 200 maraka, zavisno od koeficijenta i minulog rada. 

Nova cijena rada na snazi će biti do kraja godine, a iz Sindikata zdravstva i socijalne zaštite poručuju da će nastaviti pregovore o novim povećanjima u sljedećoj godini. 

"Ono što je naš zahtjev bio da se od prvog decembra ili najprije prvog marta ide sa povećanjem plata pet odsto, cijene rada. I da bi takođe krajem iduće godine još išlo pet odsto, kako bi bar malo ublažili odlazak zdravstvenih radnika sa ovih prostora", kaže Milenko Granulić, predsjednik Sindikata zdravstva i socijalne zaštite.

"To je da se u narednom periodu sa sindikatima vrlo brzo razmotri šta je sve moguće da se uradi po pitanju poboljšanja statusa zdravstvenih radnika u RS. To je bio zahtjev sva tri sindikata", rekao je Alen Šeranić, ministar zdravlja i socijalne zaštite RS.

U Vladi je dogovoreno da u toku sljedeće sedmice budu nastavljeni razgovori o poboljšanju statusa zdravstvenih radnika, posebno ljekara. Sindikalci su poručili da će ovo biti posljednje linearno povećanje plata a da će, ubuduće, oni koji se trude i rade moći više i da zarade. 

"Jer se pokazalo da zakon o platama nije dobar  i da nije povoljan za zdravstvene radnike. Ono što sam rekao premijeru da zdravstevni radnici, po međunarodnim konvencijama, ne mogu imati zakon o platama mogu imati kolektivne ugovore. Svim silama ćemo nastojati da kolektivni ugovor vratimo u zdravstveni sistem", kaže Granulić.  

Granulić kaže da je Srpsku napustilo oko 400-500 članova tog sindikata, medicinskih sestara i tehničara, ali se tačan broj se ne zna, jer pojedinci odlaze odmah nakon školovanja. Osim u inostranstvo, Granulić kaže da medicinari  odlaze i u Federaciju jer tamo, kako kaže, imaju veće plaće. S druge strane, kaže, ljekari u RS odlaze iz javnog u privatni sektor dok manje od medicinskih sestara i tehničara napuštaju RS.

  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм