Novi zahtjev Upravi ŽRS

Sindikalci traže veće plate i prijete radikalnim mjerama

  • 31.07.2018. 19:15

Ako nas ministar ne pozove na sastanak do 15. avgusta, krećemo radikalno, poručuju predstavnici šest sindikata Željeznica RS, kojima se, kako kažu, smučilo da ih ignorišu Uprava i Ministarstvo saobraćaja. 

Njihov zahtjev od prije dvije sedmice da se barem razgovara o povećanju plata, dosad nije ispoštovan. Traže po stotinu maraka više svakom radniku Željeznica.

"Mislim da to nije povećanje, nego tražimo da nam se plata vrati koju smo imali prije deset godina, znači da primanja budu u visini od prije deset godina," rekao je Goran Čamdžić, predsjednik Samostalnog sindikata održavanja šinskih vozila.

Željezničari su ministru, Neđi Trniniću pisali 17. jula i tražili da organizuje sastanak najkasnije za deset dana. Sastanak nije zakazan u tom roku. U Ministarstvu nisu željeli da komentarišu najnoviji “ultimatum” sindikalaca. Podsjećaju na odgovor koji su im tada poslali i koji važi i danas. 

"Obavještavamo vas da se sastanak može održati poslije 10. avgusta 2018. godine, kada se ministar Trninić vrati s godišnjeg odmora. O tačnom datumu se možemo dogovoriti naknadno," odgovoreno je tada iz Ministarstva.

Sindikalci su, kažu, dobili i peti Nacrt pravilnika o sistematizaciji, kojim se, kako tvrde, predviđa novo smanjenje broja radnika na izvršnim poslovima, i, po ko zna koji put, povećava administracija. Kažu da su se, na sastanku s Upravom, dogovorili nešto sasvim drugo, ali da to, opet, nije ispoštovano.

"I ono što smo u prethodnom periodu dogovarali, povodom izmjena Pravilnika o sistematizaciji i radu, da se te stvari o kojima se razgovara dugo, pa i mjesecima, pa čak i oni mali pomaci što se dogovorimo, dolazimo do toga da dobijemo neku verziju gdje se to ne implementira," tvrdi Čamdžić.

Iz Uprave Željeznica poručuju da su sindikalci itekako upoznati o, kako kažu, ne novim, već samo o prijedlozima izmjena Pravilnika o sistematizaciji, i da će imati rok da se o svemu izjasne. Tvrde i da nije tačno da će biti smanjen broj radnika na izvršnim poslovima, nego “skrivene administracije”. Kažu i da zahtjev za povećanje plata nije opravdan.

"Za povećanje plata radnika trenutno nema mogućnosti sa čim su sindikati upoznati jer im je u potpunosti prezentovano trenutno finansijsko stanje Društva. Na posljednjem sastanku informisani su i da će Uprava mogućnost korekcija plata, što jeste opravdano, razmotriti nakon što se realizuje kredit Svjetske banke, isplate dugovanja radnicima i Poreskoj upravi," saopšteno je iz Žljeznica.

Željeznicama je Svjetska banka odobrila kredit od 51,3 miliona evra, koji još nisu dobili. Rokovi su pomjerani nekoliko puta, a čeka se da sporazum ratifikuju institucije na nivou BiH.