Golo Brdo

Sistemi za navodnjavanje spas za poljoprivrednike u Semberiji

  • Извор: АТВ
  • 31.05.2022. 19:23

Za nas je to spas - tako Lazići iz Golog Brda kod Bijeljine govore o sistemu za navodnjavanje koji treba da počne sa radom. 30 hektara obrađuju, pet im je pod plastenicima. Sve su to, ranije, morali sami zalijevati.

"Imamo najviše bijelog luka, cvekle, paprike crvene, žute, kupus, krastavca. Značiće nam jako mnogo samim tim što ćemo uštediti veliki dio sredstava, koja ćemo usmjeriti na neku drugu stranu da bi poboljšali našu proizvodnju, a samim tim olakšaće nam i sam rad", kaže Miodrag Lazić, poljoprivrednik iz Golog brda.

PD "Semberija" priključeno je na sisteme za navodnjavanje još 2014. Ove godine već su radili navodnjavanje kukuruza i pšenice.

"Ove godine kako je krenulo, izgleda će biti jako, jako bitno navodnjavanje s obzirom da od nove godine do danas nije palo više od 130 l padavina po m2 što je što je 3-4 puta ispod prosjeka malo", kaže Branimir Andrić, direktor PD "Semberija".

Sistem za navodnjavanje u Kojčinovcu biće gotov do 10. juna, nakon čega ide probni rad i konačno puštanje u funkciju. Nije jedini u Semberiji. Sistemi već rade u Batkoviću, Crnjelovu i Novom Selu.

"Poljoprivrednici će putem lokalne kancelarije Ministarstva poljoprivrede ili u putem JU „Vode“ aplicirati i biće im omogućen priključak na sistem. Oni neće plaćati nikakve nadoknade niti za priključak niti za korištenje datog sistema", kaže Stefan Mitrović, direktor Jedinice za koordinaciju poljoprivrednih projekata.

Biće pokriveno oko 550 ha površine. Voda se zahvata iz kanala Drina Glogovac. 

"Ide preko grube i fine rešetke u pumpnu stanicu, koja je dubine 10m. U nju se instalira 6 pumpi, ukupnog kapaciteta 360 l u sekundi.Visina dizanja je 58 m", kaže Dragan Sarić, izvođač radova.

9,8 miliona KM sa PDV koliko je utrošeno za izgradnju su sredstva Vlade RS. Mreže navodnjavanja će se širiti na području cijele RS.

  • 23:50 Васкршња посланица и Пренос Васкршње литургије из Храма Светог Саве на Врачару

    ' Васкршња посланица и пренос Васкршње литургије из Храма Светог Саве на Врачару

  • 02:00 Ноћни програм

    Ноћни програм