Треба им наша помоћ

Сјећате се четворки из породице Гаћеша: Три обољеле дјевојчице бију животну битку

  • Извор: РТС
  • 15.03.2024. 06:00

Сјећате ли се породице Гаћеша, која је око Ускрса 2022. године потпуно неочекивано добила четворке, прве у Београду зачете природним путем.

Послије највеће среће у животу, дешава им се највећа животна борба – три дјевојчице обољеле су од тешке болести и потребна им је наша помоћ.

Прије двије године, нешто послије Ускрса, екипа РТС-а била је први пут у породичном дому Гаћеша.

Тада су чекали да Ирис, Инда, Ирина и Ина дођу са Института за неонатологију, гдје су боравиле неколико мјесеци пошто су пријевремено рођене.


Када поново стиже захлађење: Објављена нова прогноза за БиХ

Када поново стиже захлађење: Објављена нова прогноза за БиХ

Посетили су их и у августу исте године, када је коначно цијела породица била на окупу. Иако им од тада дани изгледају као на траци, све им је било потаман до октобра прошле године.

Тада су сазнали да Ирис, Инда и Ирина болују од церебралне парализе и да им је неопходна трансплантација матичних ћелија.

"Од тога да је физиотерапеут долазио од три до четири пута недјељно до тога да идемо сваки дан. Од онога што смо мислили да је кашњење у развоју дошли смо до озбиљне дијагнозе. Иако церебрална парализа није болест већ стање, из дана у дан се трудимо да то промијенимо, да њих три стану на ноге и да проходају“, каже Марија Гаћеша.

Како можемо помоћи

Прије десет дана урађена им је прва трансплантација матичних ћелија. Рано је још за прогнозе, али родитељима се чини да су дјевојчице мало боље.

"Средства прикупљамо за наредне циклусе трансплантације матичних ћелија, свакодневно вјежбање у наредних годину дана са физиотерапеутима који имају искуство у борби са церебралном парализом. А када њихов напредак дозволи и за специјалне третмане у Ренону у Аустрију, реномираној клиници за физиотерапеутске третмане деце са церебралном парализом“, наводи Ђорђе Гаћеша.


Продао полован ауто, сада добио опомену пред тужбу

Продао полован ауто, сада добио опомену пред тужбу

Марија и Ђорђе имају и Ину, која је рођена истог дана када и Ирис, Инда и Ирина и она је здрава.

Најстарија је Искра, има четири године и редовно помаже секама.

За даље лијечење потребно је око 98.000 евра, а до сада је прикупљено милион и двјеста динара. Можете им помоћи слањем СМС-а из Србије 1637 на број 3030.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: