Sjerići proizvode bundevu već deset godina

  • 27.11.2020. 19:13

Porodica Sjerić iz Ljeljenče kod Bijeljine deset godina bavi se uzgojem bundeve. Svake godine ovu biljku siju na površini od 65 do 70 dunuma. 

Od njenih plodova prave razne proizvode. Ovih dana pripremaju hladno cijeđeno ulje od sjemenki bundeve. 

"Ovogodišnji rod koji je moram reći bio izuzetno dobar i zbog vremenskih uslova što je pasalo biljci, a i sušenje je proteklo kako treba jer smo morali vlagu da spustimo na 8% da bi se moglo sjeme skladištiti i da bi moglo da prođe kroz ovu presu. I iz tog sjemena mi dobijemo negdje od 30 do 35% hladno cijeđenog ulja visokog kvaliteta. Cijeđenje je vrlo sporo", kaže Niko Sjerić - proizvođač bundeve.

Zdravim proizvodima koji su njihovih ruku djelo Sjerići su uljepšali novu prostoriju za izlaganje i degustaciju. Slatki i kiseli program, sokovi, ulja od bundeve, suncokreta i crnog kima a za ljubitelje pića, tu su kupinovo vino i likeri. Zahvaljujući svojim ljekovitim svojstvima bundeva je nezaobilazna namirnica na trpezi. 

"Preporučuje se čim beba krene da jede čvrstu hranu kreće sa bundevom. Ženama u menopauzi, trebalo bi da je jedu, a sad je ima u izobilju. Pečena, ako nije slatka stavite malo meda preko toga, pa pospite cimetom, predivno. Namažite je sa šipkovim pekmezom kada je ispečete. Muškarcima se preporučuje da se jede bundeva i od bundeve svi proizvodi zbog prostate. Nema kalorija, a ima taj vitamin E, vitamin D.", kaže Milena Sjerić - proizvođač bundeve.

Podršku porodici Sjerić u proizvodnji pružaju resorna ministarstva i Grad Bijeljina. Prvi put ove godine ostvarili su podsticaj Ministarstva poljoprivrede RS, a njihov projekat izabran je između 27 projekata u BiH, od strane Švedske razvojne agencije SIDA, kao inovativan u oblasti poljoprivrede. Njihovo domaćinstvo krasi i najnovija diploma sa Novosadskog sajma gdje su nagrađeni srebrnom medaljom za kvalitet ulja.

  • 14:15 Серија: Авиоџије (Р) (12+)

    'Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    'Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Ова занимљива и узбудљива прича прати Дилан, младу дјевојку која своје снове мора да стави по страни и уда се за Барана, који би женидбом са њом прекинуо дугогодишњу крвну освету између њихових породица, Карабеј и Демир.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Наша Српска

    Наша Српска