Сарајево

Скоро хиљаду отказа за 4 мјесеца у ФБиХ: Обавијестили нас дан прије годишњег

  • Извор: Агенције
  • 22.10.2023. 10:48

Само у посљедња четири мјесеца без посла је остало готово хиљаду радника, запослених у производњи текстила и обуће у ФБиХ.

Фирме које су прије неколико година биле међу најуспјешнијима, затварање погона правдају економским губицима.

Десет радница БФМ-а, сестринске компаније групације Превент, добиле су отказе почетком овог мјесеца. Међу њима су Мерсима и Аида, са 20 година радног искуства у овој групацији.

“Око 20 до 3 су назвали и тражили да дођем у канцеларију, горе су били правници, директорица који су ми саопштили да се моје мјесто укида, да ћу у сваком случају шта год одлучила у том тренутку добити отказ”, прича Мерсима Шишман, бивша радница фирме БФМ Зеница за БХРТ.

“Након 20 година добила сам отказ наведено је као из економских разлога и што сам одбила да идем локацију Високо да сам их повриједила”, каже Аида Карић, такође бивша радница исте фирме.


На породичном имању покренули бизнис: Пуне руке посла у оази мира

На породичном имању покренули бизнис: Пуне руке посла у оази мира

А поред овог текстилни гиганти из Високог, Кисељака, Новог Травника, Босанског Петровца те Бужима такође су затворили своје погоне. Међу њима и Алма Рас у Босанском Петровцу.

"Вијест да се затвара наш погон примили смо задњи дан сезоне, дан прије годишњег одмора, власници су дошли и обавијестили нас да је смањено тржиште. Купац за којег смо радили је отказао наруџбе и одлучио прекид пословања с нашом компанијом”, истиче бивша запосленица компаније Алма Рас Џејлана Мехић.

Из свих набројаних компанија, истичу, поступају у складу са законом. Ипак закон о раду није дефинисао шта ће бити с радницима након отказа, осим да завршавају на бироу за запошљавање.

Поставља се питање зашто текстилне фирме немају синдикате?

“Чињенично стање јесте да су у неким фирмама забранила могућност организација Синдиката и они људи који су долазили дакле до савеза са жељом да формирају синдикалне организације су врло брзо остали без посла”, каже предсједник Савеза самосталних синдиката ФБиХ Селведин Шаторовић.

Мање фирме модификовањем своје производње изналазе начине да опстану и не отпуштају раднике.


Сезона гријања почела: Какве су цијене дрва и пелета

Сезона гријања почела: Какве су цијене дрва и пелета

“Ми смо фирма која се прилагођава тржишту ако нам неки производ не успије на тржишту ми налазимо рјешење у другом, тражимо друге купце и онда ми испуњавамо њихове услове испуњавамо уз то услове и наших рандика “, говори Сенида Задић из Емпрес Зеница.

Иако, на примјер, кантоналне власти истичу да ће помоћи радницима различитим пројектима потицаја, с државног нивоа без конкретних рјешења.

Тешки изазови за ову грану индустрије тек долазе, предвиђања су стручњака.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: