Бијељина

На породичном имању покренули бизнис: Пуне руке посла у оази мира

 • Извор: АТВ
 • 22.10.2023. 09:05

Породица Лаловић је прави примјер како се на сопственом имању уз предан рад и марљивост може покренути властити бизнис. 

Виноград су засадили 2014.године, а од њега производе двије врсте домаћег вина.

Двадесет-петогодишњи Василије Лаловић одлучио је да остане на свом имању и заједно са укућанима проширује породични посао производње вина.

Из винограда се данас рађају бијело грожђе - сорте Бачка и Петра, и црно грожђе – сорте Франковка и Мерлот. Од тога даље производе двије врсте домаћег вина – бијело и црвено.

"Како кажу, виноград не тражи господара него слугу. Има посла око винограда, од самог прољећа до јесени ране, има баш доста посла око винограда. Само прскање, фрезање, орезивање. Ево сада смо у фази орезивања јесењег, да би припремили за прољеће да нам буде мало лакше. Има ту доста посла. Сама берба грожђа изискује један велики дио посла који не може да се уради за један дан. Треба 2,3 дана да се обере. Иако ј мали виноград овај, на једном дунуму, имамо баш веома доста посла ту да одрадимо.", прича Василије за АТВ.


Сезона гријања почела: Какве су цијене дрва и пелета

Сезона гријања почела: Какве су цијене дрва и пелета

Своју оазу мира, гдје ствара и убира плодове, Василије је нашао у селу Доња Чађавица код Бијељине.

Мала кућа, виноград и подрум за вино мјеста су гдје ужива у свему што ради док ствара најбоља вина.

Од бербе грожђа па до коначног производа, прича, има пуне руке посла. Тај процес за њега је омиљени и у сваком новом изазову ужива.

"То је један веома забаван процес. Од саме бербе грожђа па до чекања да грожђе проври у једној каци. Па даље, кад источимо то вино, до саме ферментације његове у боцама које се могу видјети код нас у подруму, гдје се само ишчекује да то вино само остари, да оно пређе у вино, из оног сока слатког да пређе у вино које је питко, које касније изнесемо ми на сто за славу, за Божић и да почастимо наше госте", каже Василије и додаје:

"Кад вино заврши своју ферментацију прву, онда га морамо пресипати у другу флашу ради скидања са талога јер ту има један дио талога, танина и осталих нечистоћа, који су у грожђу, у самој опни грожђа, које треба да скидамо. То младо вино треба да скинемо, да не би дошло до кварења даљег".

Уколико се укаже прилика за то, Василије планира проширење производње. 

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
 • 14:40 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

  ''Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

 • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

  Ова занимљива и узбудљива прича прати Дилан, младу дјевојку која своје снове мора да стави по страни и уда се за Барана, који би женидбом са њом прекинуо дугогодишњу крвну освету између њихових породица, Карабеј и Демир.

 • 16:30 Вијести у 16:30

  Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

 • 16:50 Центар дана

  Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

 • 18:20 Наша Српска

  Наша Српска

 • 18:55 Маркетинг

  Блок економско-пропагандног програма.