Sanski Most

Vratio se iz Austrije i pravi velike vinograde u BiH

  • Извор: Независне
  • 21.06.2023. 08:01

O tome da vinogradarstvo na prostorima Unsko-sanskog kantona može biti unosan biznis, svjedoči i primjer iz sela Kruhari, nadomak Sanskog Mosta, gdje trenutno niče najveći vinograd na području ovoga kantona.

Prema riječima Isaka Tatarevića, investitora i vlasnika preduzeća koje se bavi uzgojem vinove loze i proizvodnje vina, vinograd će se prostirati na površini od oko 50 dunuma zemljišta.

Tatarević je prije desetak godina vlastiti kapital uložio u posao s vinogradarstvom, a vinovu lozu posadio je tada na površini od oko dva hektara.

"Prije nekoliko godina kupio sam zemljište na ovom prostoru, sve je to bilo zaraslo u šumu i šikaru. Vremenom smo sve to kultivisali i priveli sadnji koja će biti okončana u nekoliko narednih dana. Vinograd se nalazi na dobroj lokaciji i osunčanoj strani, baš onako kako treba", kaže Tatarević.

Prema njegovim riječima, očekuje se da ovaj vinograd počne davati značajniji urod za dvije do tri godine, što će povećati kapacitete njegove vinarije i otvoriti nova radna mjesta, prenosi portal "nezavisne.com".


Bajden: Situacija na Zapadnom Balkanu prijetnja za politiku SAD

Bajden: Situacija na Zapadnom Balkanu prijetnja za politiku SAD

"Moram istaći kako nam vlasti nisu išle na ruku, jer sam sadnice vinove loze uvezao iz Austrije, a nadležnim institucijama trebalo je tri mjeseca da odobre njihov uvoz. Mislim da takvi postupci ne koriste novim investicijama, a zbog toga i lošeg vremena malo smo zakasnili sa sadnjom", ističe Tatarević.

Dodaje kako se u njegovim vinogradima uzgajaju sorte šardone i merlo, koje se redovno održavaju i njeguju, a od grožđa se pravi kvalitetno stono vino koje je već dobijalo brojne nagrade i priznanja na domaćim i međunarodnim takmičenjima.

Tatarević je dugo bio okupiran idejom podizanja vinograda u zavičaju po ugledu na one u austrijskoj pokrajini Štajerskoj, gdje je proveo cijeli radni vijek.

U Austriji posjeduje firmu za transport robe, ali se na nagovor austrijskih prijatelja odlučio da kapital uloži u posao sa vinogradarstvom u rodnom kraju.

Svoju ideju pretočio je u djelo, a na lokalitetu vinograda podigao je i veleljepni objekat u kojem je smješteno postrojenje za preradu grožđa i proizvodnju vina. Pored vinogradarstva, ovaj biznismen ima i planove da na području sela Kruhari, koje je smješteno iznad Sanskog Mosta i okruženo šumama i zelenilom, izgradi smještajne kapacitete s ciljem razvoja seoskog turizma.

"Mislim da Sanski Most posjeduje odlične resurse za turizam i uz malo truda i ulaganja mogla bi se napraviti lijepa priča. U nekoliko navrata dovodio sam ovamo prijatelje iz Austrije i oni su oduševljeni ovim ambijentom. Mislim da bi seoski turizam moga biti lijepa priča", kaže Tatarević.

Iako je vinogradarstvo na ovim prostorima zapostavljena poljoprivredna grana, istorijski podaci govore da se još za vrijeme Austrougarske monarhije pokušalo unaprijediti i omasoviti vinogradarsku proizvodnju.

Iz tog perioda ostali su i brojni nazivi kao što su vinograd ili vinogorje za mnoge od zemljišnih parcela koje se nalaze na području općine Sanski Most.

Inače, Tatarevićev vinograd je daleko najveći i jedan je od tek nekolicine vinograda na prostoru Unsko-sanskog kantona.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 20:00 Серија: Љубавни залогаји (12+)

    Серија: Љубавни залогаји (12+)

  • 20:30 Филм: Влаком према југу (12+)

    '' Филм: Влаком према југу (12+)

  • 22:00 Серија: Насљедници (12+)

    'Серија: Насљедници (12+)

  • 23:00 Серија: Ред Рок (16+) (Р)

    Серија: Ред Рок (16+) (Р)