Mitropolit dabrobosanski Hrizostom

Skrnavljenje hrama izraz vjerskog rasizma

  • 05.05.2019. 12:38

Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit dabrobosanski Hrizostom poručio je da napad na pravoslavni Hram Blagoveštenja Presvete Bogorodice u selu Donje Vukovsko kod Kupresa nije obično skrnavljenje, na koje su Srbi u Federaciji BiH gotovo pa i navikli, već izraz krajnje mržnje i vjerskog rasizma.

Mitropolit Hrizostom je ocijenio da su, po dimenziji vandalizma i izražene mržnje, počinilac ili počinioci ovog vandalizma svjesni značaja i uloge ovoga hrama, ne samo kao spomenika kulture, već prije svega kao simbola obnove srpske i pravoslavne duhovnosti kupreškog kraja. 

Mitropolit Hrizostom je istakao da je žalosno, užasno i do srži srca bolno da je ovaj vandalski napad počinjen u vaskršnje dane, te ocijenio da je Donje Vukovsko i danas simbol koji smeta nekome ili nekima. 

Ističući da Mitropolija dabrobosanska najenergičnije osuđuje ovaj vandalski čin, mitropolit Hrizostom je izrazio nadu da će organi vlasti i gonjenja otkriti počinioce i privesti ih pravdi. 

"Istovremeno, postavljamo pitanje kantonalnoj i federalnoj policiji dokle ćemo biti žrtve ovakvih gnusoba? Gdje ste i šta radite vi? Dokle ćete zatvarati oči pred šovinističko-vjerskim ekstremizmom? Ne dobijemo li odgovore na postavljena pitanja dovešćete nas u iskušenje da slobodno zaključimo odakle sve ovo dolazi. Miris zločina se osjeća", naglasio je mitropolit Hrizostom. 

Mitropolit je pozvao opštinu Kupres, Hercegbosanski kanton i Federalni zavod za zaštitu spomenika kulture da preduzmu korake u pravcu obnove i zaštite ovoga hrama, saopšteno je na sajtu Mitropolije dabrobosanske. 

"Istovremeno, pozivamo i sve raseljene i prognane Kuprešake, a prije svega sve iz Donjeg Vukovska, da čim prije priteknu u pomoć da hram obnovimo i da se u toku ljeta okupimo na Saboru u Donjem Vukovskom i pokažemo našu odlučnost i vitalnost u očuvanju našeg pravoslavlja i svetosavlja", poručio je mitropolit dabrobosanski Hrizostom. 

Mitropolit ističe da je Hram Blagoveštenja Presvete Bogorodice skrovit od putnih komunikacija i sklonjen duboko u ljepotu prirode, kao i da su o njemu pjevane pjesme i pisani najljepši lirski testovi. 

Vandali su tokom vaskršnjih praznika polupali stakla u Hramu Blagoveštenja Presvete Bogorodice u selu Donje Vukovsko na Kupresu u Federaciji BiH i devastirali unutrašnjost crkve izgrađene 1863. godine i proglašene nacionalnim spomenikom. 

Sveštenik u ovoj crkvi jerej Marko Đurić izjavio je ranije da su vandali polupali stakla na prozorima crkve, prevrnuli namještaj i polupali sve što je bilo u hramu. 

Đurić je rekao da u selu Donje Vukovsko žive samo dva Srbina, koji su jedan od drugog udaljeni oko tri kilometra, a od crkve pet do šest kilometara, te da, nakon ovog događaja, osjećaju strah i da nisu bezbjedni. 

Napad na Hram osudilo je i Međureligijsko vijeće u BiH, poručivši da su zgroženi tim neljudskim činom.  


 

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 20:00 Тет а тет са Татјаном Трнинић

    Тет а тет са Татјаном Трнинић

  • 21:00 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 21:45 Серија: Авионџије (12+)

    Серија: Авионџије (12+)

  • 22:15 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.