Било превише влаге

Шкрта сезона оставила гљиварима празне корпе

  • Извор: Глас Српске
  • 04.10.2023. 07:12

Гљивари у Српској ове јесени остали су празних корпи, јер је како кажу у прољеће било превише влаге, а онда је услиједио веома сушан период, због чега гљива нема ни за лијека.

Гљивари у Српској ове јесени остали су празних корпи, јер је како кажу у прољеће било превише влаге, а онда је услиједио веома сушан период, због чега гљива нема ни за лијека.

Да је ова сезона доста лошија од прошле потврдио је за “Глас Српске” инструктор гљиварства Боро Марић из Центра за посјетиоце Пецка код Мркоњић Града.

- Ова сезона је доста шкрта, јер је у прољеће било превише влаге и било је доста свјеже, а онда је дошао веома сушан период без кише. Гљиве тек сада коначно крећу, али само у влажнијим стаништима. Још није јек сезоне, али прошла година је била доста боља - рекао је Марић и додао да су лани гљиве брали већ на почетку септембра.

Додао је да су протеклог викенда организовали и школу гљиварства, за коју је владало велико интересовање, те су тада пронашли око 50 врста гљива на различитим стаништима.

- Сада су посебно издашне сунчанице, а стидљиво понегдје има вргања и лисичарки - казао је Марић.

Власник зворничког предузећа за откуп љековитог биља и шумских плодова “Смрчак” Младен Мијатовић истиче да је стање у гљиварству изузетно лоше.

- Ова година је 50 пута лошија него прошла. Нешто мало гљива се појавило у западном дијелу земље, а у нашем дијелу нема их уопште. Права катастрофа - казао је Мијатовић.

Када је ријеч о цијенама Мијатовић каже да је ситуација иста као и са малинама, цијене падају иако производа нема.

Да ова година није на завидном нивоу сагласан је и Бањалучанин Мијодраг Вуковић, који сакупља тартуфе.

- Чак и послије оних великих киша није било неког завидног гљиварења, далеко је испод очекивања. Ова година је доста лошија него прошла - рекао је Вуковић.

Када је ријеч о тартуфима, каже да је сезона солидна, али ипак лошија него лани.

- Цијена тартуфа је остала на прошлогодишњем нивоу па килограм у просјеку кошта око 800 марака, али цијена зависи и од врсте - казао је Вуковић.

Ову врсту гљива, како каже, највише траже откупљивачи који их извозе, а што се тиче самих ресторана, нема претјеране потражње.

- Генерално све врсте гљива се веома мало користе у нашим кухињама, сви се радије окрећу гљивама узгојеним у вјештачким условима, а то су најчешће шампињони - рекао је Вуковић.

Увоз и извоз

Према подацима Управе за индиректно опорезивање БиХ, током девет мјесеци ове године увезено је око 61.000 килограма гљива у вриједности већој од 280.000 КМ. У истом периоду извезено је више од 252.000 килограма у вриједности од око 3,3 милиона.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 20:00 Тет а тет са Татјаном Трнинић

    ''Колико знате о онима који живе под будним оком јавности?Знате ли о чему маштају, шта су све прошли, у чему уживају, шта раде када су потпуно сами? Које тајне су спремни да открију? Колико су спремни да се оголе?

  • 21:00 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    ''''Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 21:45 Серија: Ко те шиша (12+)

    Хумористична хрватска серија 'Ко те шиша' прати Жигмунда, власника старомодног фризерског салона 'Салон за господу' и Божицу, власницу модерног салона за даме 'Колет', који се налазе један прекопута, на једном загребачком тргу, а дијели их само кафаница 'При Таубеку'.

  • 22:15 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.