Метеоролог открио

Ево када нас очекује први снијег

  • Извор: н1инфо.ба
  • 10.10.2023. 21:14

Метеоролог Недим Сладић говорио је о тренутним временским приликама те најавио када можемо очекивати неке озбиљније промјене времена у БиХ.

“Мјесец септембар је према статистикама ушао као трећи најтоплији мјесец од почетка мјерења у нашој земљи. Ове температуре нису уобичајене за ово доба године, али да су се дешавале и раније, јесу. Ово није нешто што нисмо виђали, али када гледамо вишегодишњи просјек, свакако да су температуре изнад просјека”, казао је Сладић за Н1.

Сладић додаје да се може рећи да смо иза нас оставили вруће и жарко љето.

Дјечак-убица има статус свједока, оптужница против оца написана на 267 страна

Дјечак-убица има статус свједока, оптужница против оца написана на 267 страна

“Када већ идемо у транзицију према мало свјежијем дијелу године, можемо рећи да смо иза нас оставили вруће и жарко љето, поготово у јулу и августу мјесецу. Многи су се жалили како нису могли добро спавати“, рекао је Сладић.

Сладић додаје да нагле температурне осцилације могу утицати на људе. 

"Преко дана температуре иду и преко 30, а онда се спуштају на једноцифрене вриједности. То је нешто што је ситуација којој свједочимо дуги низ година. Ми најтеже подносимо период транзиције из зиме ка прољећу, односно љета ка јесени. Да су те амплитуде јаке, јесу, али то је саставни дио наших мјесеци“, додао је Сладић.

Шта нам слиједи?

“Слиједи нам натпросјечна топлота и температура ваздуха уз доста сунчаних интервала, уз сунчано вријеме ће порасти температуре нарочито у четвртак. У петак приближавање новог фронталног поремећаја, донијеће пролазан пораст наоблачности, то су они 'млијечни' облаци налик на вео, односно није тешки облак него прозирни облак. Такве ситуације су предзнак промјене времена. Југо ће јачати у вишим подручјима, биће више влаге, па ће током викенда бити повећаног наоблачења, а у недјељу приближавање фронталног поремећаја, појачаваће хладнији ваздух према југу и самим тим можемо говорити да другог дана викенда очекујемо пад температуре и кишу која ће идуће седмице највише захватити велики дио наше земље. Могла би потрајати три-четири дана, температуре ће пасти а довољно ће бити ниске на највишим врховима планина да забиљежимо пахуље снијега“, казао је и додао:

“То је нешто што виђамо сваке године, није ништа неуобичајено, прошле године смо то видјели крајем септембра мјесеца”.

Три хороскопска знака ће

Три хороскопска знака ће "пливати" у новцу 2024. године


Пратите нас и путем Вибера