Никола Ускоковић

Дјечак-убица има статус свједока, оптужница против оца написана на 267 страна

  • Извор: РТС
  • 10.10.2023. 21:04

Руководилац Кривичног одјељења Вишег јавног тужилаштва у Београду Никола Ускоковић каже за РТС да је оптужница против Владимира К., оца дјечака који је 3. маја у Основној школи "Владислав Рибникар" убио девет вршњака и чувара, врло детаљна и свеобухватна, као и да је написана на 267 страна.

Истиче да породице чувара и наставнице треба да буду свјесне да имају хероје у својој породици, а да родитељи дјеце треба да знају да су они родитељи хероја. С друге стране, ми имамо родитеље убице и њима ће се судити, и то је јасна порука Тужилаштва, поручује Ускоковић.

Након пет мјесеци рада на предмету, саслушавања свједока, прикупљања доказа, саслушања оца и мајке, самог починиоца, подигнута је оптужница против оца дјечака који је 3. маја у Основној школи "Владислав Рибникар" убио девет вршњака и чувара.

Никола Ускоковић наводи да је добијена јасна слика о томе шта се догодило 3. маја у школи "Владислав Рибникар", али и шта се и догађало у претходном периоду тј. годину дана прије тог догађаја.

Детаљи оптужнице против оца дјечака-убице: Годину дана учио сина пуцати

Детаљи оптужнице против оца дјечака-убице: Годину дана учио сина пуцати

"Толико је, према наводима оптужнице која је данас поднијета, трајала та нека врста обуке оптуженог Владимира К., која је вршена према његовом сину, малољетном К. К., везано за употребу ватреног и ваздушног оружја", наводи Ускоковић.

Истиче да је то ватрено оружје, како је и данас саопштио и главни јавни тужилац, користио малољетни К. К. у школи "Владислав Рибникар".

"Оптужница је врло детаљна и свеобухватна, као што смо данас чули. Написана је на 267 страна, сâм диспозитив оптужнице има 14 страна. Диспозитив је опис онога што се окривљенима ставља на терет, односно опис дјела из којег произлазе законска обиљежја, конкретно кривичног дјела која се окривљенима стављају на терет", објаснио је Ускоковић.

О кривичној одговорности мајке

Говорећи о кривичној одговорности мајке, за коју Тужилаштво тражи двије и по године затвора, Ускоковић каже да не би превише говорио о конкретним доказима због осјетљивости фазе у којој се овај кривични поступак налази.

"Појаснио бих само оно што је тужилац данас истакао што је везано за непосредно оптужење мајке малољетног К.К., Миљане К., и радника стрељане, инструктора и одговорног лица. Дакле, они су непосредно оптужени, што заправо значи да подаци и чињенице до којих је Тужилаштво дошло у истрази коју је водило дају довољно основа по становишту Тужилаштва за непосредно подношење оптужнице, односно Тужилаштво сматра да већ сада постоји оправдана сумња да су они извршили кривична дјела која им се стављају на терет и због тога је без спроведене истраге подигнута против њих оптужница", наводи Ускоковић.

Малољетни К.К. ће и у даљем току поступка имати статус свједока

На питање у којој мкери ће починилац убиства К.К. бити дио овог процеса, Ускоковић каже да је већ познато јавности да се ради о кривично неодговорном лицу.

“Нажалост, све нас погађа што он не може да има процесну улогу коју би требало да има сходно ономе што је учинио. Оно што је добро познато у јавности то је да се ради о кривично неодговорном лицу. И он у овом поступку је имао у току истраге статус свједока и тај статус ће имати и у даљем току поступка, на главном претресу. Дакле, у оптужници која је поднијета, он је предложен за испитивање у својству свједока на главном претресу", нагласио је Ускоковић.

Хоће ли главни претрес бити затворен за јавност

Када је ријеч о приједлогу Тужилаштва да се искључи јавност током главног претреса, Ускоковић наводи да је јасно о како се осјетљивом предмету ради.

“Сама та чињеница да имамо велики број малољетних лица које имају својство оштећеног, да су малољетна лица жртве овог кривичног дјела, да се изузетно велики корпус доказа који треба да буду изведени на главном претресу управо односи на та малољетна лица, укључујући и њихово испитивање“, наводи Ускоковић.

Истиче да се Тужилаштво руководило законском одредбом да у циљу заштите интереса малољетника може да предложи да се поступак затвори за јавност.

Три хороскопска знака ће

Три хороскопска знака ће "пливати" у новцу 2024. године

“О томе суд доноси одлуку. Може се затворити за цјелокупан ток главног претреса, као и за само један дио. Приједлог тужилаштва је да се цјелокупни главни претрес затвори за јавност. Наравно, у оваквим ситуацијама води се рачуна о томе шта је претежнији интерес. Да ли је претежнији интерес, ја морам да кажем, сасвим оправдан интерес јавности да зна или заштита малољетних лица у овом кривичном поступку. Због осјетљивости овог поступка, Тужилаштво сматра да је претежнији интерес заштите малољетника, због чега сматра да је неопходно затворити главни претрес за јавност“, поручује Ускоковић.

Наглашава и да странке оштећених, њихових пуномоћника и законских заступника могу да присуствују главном претресу и да остварују своја законом предвиђена права.

"Ми у тој школи имамо хероје"

На питање да ли је ово за Тужилаштво био најтежи злочин, Ускоковић поручује да је ово заиста незапамћена трагедија и самим тим незапамћен кривично-правни догађај.

“Тако да је са собом у раду носио одређене специфичности. Знате, није лако радити на предмету када сте свјесни да је једно дијете од 13 година ушло у основну школу коју похађа, 3. маја након првомајских празника, док је први час био у току са два пиштоља и 92 метка и да је у том ходнику школе испалио 21 метак којим је лишио живота три ученика и чувара школе. Затим се упутио у просторије кабинета за историју гдје је ушао и за 55 секунди испалио 45 метака у ученике и професорку историје која се налазила у том тренутку и држала час. Мислим да сви ми нисмо свјесни заправо трагедије која се тамо догодила и опасности која је изазвана“, додаје Ускоковић.

Ускоковић додаје да је њему као тужиоцу, као човјеку и као родитељу спознаја након рада у овом предмету, то је да ми у тој школи имамо хероје. 

"Ми имамо озбиљне хероје, неки који нажалост више нису живи, неки који су на сву срећу ово преживјели. Мислим да породице чувара и наставнице треба да буду свјесне да имају хероје у својој породици, да родитељи дјеце треба да знају да су они родитељи хероја. Са друге стране, ми имамо родитеље убице и њима ће се судити и мислим да је то јасна порука Тужилаштва“, закључио је Ускоковић.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 14:15 Серија: Ко те шиша (Р) (12+)

    'Хумористична хрватска серија 'Ко те шиша' прати Жигмунда, власника старомодног фризерског салона 'Салон за господу' и Божицу, власницу модерног салона за даме 'Колет', који се налазе један прекопута, на једном загребачком тргу, а дијели их само кафаница 'При Таубеку'.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    ''Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Ова занимљива и узбудљива прича прати Дилан, младу дјевојку која своје снове мора да стави по страни и уда се за Барана, који би женидбом са њом прекинуо дугогодишњу крвну освету између њихових породица, Карабеј и Демир.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Наша Српска

    Наша Српска