СПЦ

Славимо Сабор Светог Архангела Гаврила: Вјерује се да је био вијесник тајни Божјих

  • Извор: Курир
  • 08.04.2024. 08:11

Српска православна црква и вјерници данас славе Сабор Светог Архангела Гаврила.

Сабор Светог архангела Гаврила слави се два пута годишње - на данашњи дан и 26. јула по новом календару, као летњи Аранђеловдан.

Један је од седам великих анђела најближих престолу Господа. Сматра се вјесником тајни Божјих.

Празник је установљен на Светој Гори у деветом вијеку поводом јављања архангела Гаврила у келији код Кореје, гдје је прстом на камену исписао пјесму Богородици.

Овај архангел саопштио је пророку Мојсију како је створен свијет, што је он записао у књизи Постања, пророку Данилу тајне о будућим царствима и доласку Спаситеља, светој Ани да ће родити благословену дијеву Марију, првосвештенику Захарију да ће му се родити син Јован Претеча.

Светој Деви у Назарету благовијестио је зачеће и рађање сина Божјег.

Јавио се и праведном Јосифу и пастирима код Витлејема, Исусу у Гетсиманском врту, женама мироносицама.

Највећа и најрадоснија вијест у хришћанству коју је јавио Благовесник је вест о васкрсењу Христовом. Фреска архангела Гаврила у средњевековном манастиру Милешева позната као Бели анђео једна је од најлепших и најбоље очуваних и проглашена је за слику прошлог миленијума.

Молитва светом Архангелу Гаврилу

Свети Архангеле Гаврило, који донесе неизречену радост са неба Пречистој Д‌јеви, испуни радошћу и весељем срце моје гордошћу испуњено. О велики Архангеле Божији Гаврило, ти си благовестио Пречистој Д‌јеви Марији зачеће Сина Божијег. Објави и мени грешном страшни дан моје смрти и умоли Господа Бога за моју грешну душу, да би ми опростио моје грехе; да ме не зароби лукави демон и овлада мноме. О велики Архангеле Гавриле! Сачувај ме од свих невоља и свих болести, сада и увек и у векове векова. Амин.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:55 Емисија: На ивици терена (Р)

    ''Наши 'златни момци' Андреј Кнежевић и Иван Драгичевић и у новој сезони емисије 'На ивици терена' упознаће вас са искуствима играча, њиховим циљевима, жељама, и приближити вам живот великих српских спортиста који су се већ уписали у историју највећих европских клубова.

  • 13:30 Емисија: Аграр (Р)

    ''Емисија: Аграр (Р)

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р)

    Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.