SPC

Arhangel Gavrilo nas štiti od vremenskih nepogoda

  • Извор: АТВ
  • 26.07.2023. 22:03

Vjeruje se da Arhangel Gavrilo donosi blage i lijepe vijesti, a evo koji običaj treba poštovati na ovaj veliki praznik.

Pravoslavni vjernici danas slave praznik Sabor Svetog arhangela Gavrila, dan u kojem se proslavljaju radosne vesti. Arhangel Gavrilo ima veliki značaj u hrišćanskoj vjeri, pa je ovaj praznik, iako nije obilježen crvenim slovom, važan za mnoge vjernike, a u Srbiji ga neke porodice slave i kao slavu.

Ovo je radostan praznik, jer je prema predanju arhangel Gavrilo obilježen kao vjesnik dobrih vijesti. Prema vjerskim zapisima, arhangel Gavrilo se pojavio pred Bogorodicom i saopštio joj da će roditi Isusa Hrista. Takođe, javio se Joakimu i Ani i rekao da će roditi Bogorodicu. Arhangel Gavrilo donio je veliku i najradosniju vijest za mnoge hrišćane, a to je vijest o vaskrsenju Gospoda Isusa Hrista.

Nisu imali da plate: Vlasnik apartmana držao četvoro turista kao taoce!

Nisu imali da plate: Vlasnik apartmana držao četvoro turista kao taoce!

Sveti arhangel Gavrilo je simbol mira, ljubavi i radosti u čitavom čovječanstvu, pa je UNICEF fresku Bijeli anđeo izabrao kao simbol Evrope.

Gavrilo je prvi uz arhangela Mihajla koji je predvodnik vojske anđela i sila dobra, a za njima slijede ravni po časti Rafail, Uril, Selatil, Jegudil, Varahil i Jeremil.

Poznati banjalučki meteorolog: “Superćelijske oluje još nisu prošle”

Poznati banjalučki meteorolog: “Superćelijske oluje još nisu prošle”

Za ovaj praznik vezani su mnogi rituali i običaji, a nekada se vjerovalo da djevojke na ovaj dan ne treba da se bave ručnim radovima, odnosno da šiju ili pletu. Međutim, ovo je i praznik novog početka, pa je dobro nešto započeti, bez obzira da li je u pitanju neki odnos ili poslovni poduhvat.

Vjeruje se da Arhangel Gavrilo donosi blage i lijepe vijesti, pa se na ovaj praznik najčešće mole žene koje žele da postanu majke. Prema narodnom vjerovanju arhangel Gavrilo je zaštitnik ljudi i štiti nas od vremenskih nepogoda.

Molitva svetom arhangelu Gavrilu:

Sveti Arhangele Gavrilo, koji donese neizrečenu radost sa neba Prečistoj Djevi, ispuni radošću i veseljem srce moje gordošću ispunjeno. O veliki Arhangele Božiji Gavrilo, ti si blagovestio Prečistoj Djevi Mariji začeće Sina Božijeg. Objavi i meni grešnom strašni dan moje smrti i umoli Gospoda Boga za moju grešnu dušu, da bi mi oprostio moje grehe; da me ne zarobi lukavi demon i ovlada mnome. O veliki Arhangele Gavrile! Sačuvaj me od svih nevolja i svih bolesti, sada i uvek i u vekove vekova. Amin.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 20:00 Лутрија РС, Лото

    Пренос извлачења добитних комбинације игре на срећу Лото 7/39 Лутрије Републике Српске.

  • 20:10 Емисија: Прича се (Р)

    '''Политичка, дебатна, емисија ‘Прича се…’ доноси широк избор актуелних тема, супротстављених ставова, различитих углова, чињеница и реплика.

  • 21:20 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    ''''''''Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 22:05 Серија: Ко те шиша (12+)

    ''Хумористична хрватска серија 'Ко те шиша' прати Жигмунда, власника старомодног фризерског салона 'Салон за господу' и Божицу, власницу модерног салона за даме 'Колет', који се налазе један прекопута, на једном загребачком тргу, а дијели их само кафаница 'При Таубеку'.

  • 22:35 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:50 Серија: Ел Чапо (16+)

    ''''Телевизијска серија о једном од најпознатијих нарко босова - Јоакину "Ел Чапу" Гузману.