Slijetanje rovera na Mars uživo preko video-bima u Jezeru

  • 17.02.2021. 08:44

Stanovnici opštine Jezero će putem video-bima 18. februara moći da prate slijetanje rovera Američke svemirske agencije NASA na Mars.

Rover, čiji je naziv "Perservance" (Upornost), trebao bi u četvrtak da sleti na krater na Marsu, koji je nazvan upravo po ovoj maloj opštini u Republici Srpskoj.

Ambasador SAD-a u BiH Erik Nelson uručio je 23. septembra 2019. godine načelnici Opštine Jezero, Snežani Ružičić, pismo američke agencije NASA, kojim je potvrđeno da je krater na Marsu dobio naziv po toj opštini u Republici Srpskoj.

Naziv kratera je odabran među 80 prijedloga, a kao razlog je istaknuto to što na brojnim slovenskim jezicima opisuje prirodno udubljenje ili depresiju ispunjenu vodom.

Prethodno je naziv kratera objelodanjen 2. jula iste godine na svečanosti povodom 4. jula, Dana nezavisnosti Sjedinjenih Američkih Država (SAD), u Sarajevu.

Iz Opštine Jezero su saopštili da je slijetanje predviđeno za 20:15 časova i da će prenos biti organizovan u skromnim uslovima, u sportskoj sali Osnovne škole "Vuk Karadžić".

Američka svemirska letjelica lansirana je s Floride, a glavna misija rovera "Perseverance" je otkriti da li je na Marsu ikada bilo života.

Naučnici vjeruju da su na Marsu nekada postojali uslovi koji su mogli dovesti do života mikroba.

Letjelica je opremljena sa dva mikrofona pa se naučnici nadaju da bi, prvi put, mogli imati i zvuk sa druge planete.

Тагови:
  • 08:30 Емисија: АТВ јутро

    Актуелне теме, најновије информације и занимљивости из земље и свијета.

  • 10:00 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:00 Кето кухињица

    Ужине или комплетни оборци прилагођени кето исхрани са ниским удјелом угљених хидрата.

  • 11:15 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:30 Емисија: Аграр (Р)

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.