Patrijarh Irinej

Sloboda nije moguća u lažnoj državi Kosovo

  • 03.01.2019. 15:44

Njegova svetost patrijarh srpski Irinej pozvao je vjernike da posebnu brigu pokažu prema braći i sestrama na Kosovu i Metohiji, kojima se oduzima čak i pravo na život dostojan čovjeka, te istakao da sloboda za srpski narod nije moguća u lažnoj državi Kosovo.

Patrijarh je u Božićnoj poslanici istakao da je jedan od važnih preduslova za rješenje problema na Kosovu i Metohiji izgradnja društva zasnovanog na vladavini prava u kojem ljudi različitog porijekla mogu da žive u miru, uz punu zaštitu i poštovanje svačijeg vjerskog, kulturnog i narodnog identiteta.

"Govoriti o trajnijem rešenju problema na Kosovu i Metohiji bez uvažavanja ovih preduslova značilo bi prihvatiti ratno i poratno etničko čišćenje i otimačinu kao svršen čin i odbaciti sve vrednosti na kojima, bar načelno, počiva hrišćanska Evropa, ali i celi svet", rekao je patrijarh Irinej.

Srpska pravoslavna crkva, kako je naveo, traži poštovanje jednog od osnovnih hrišćanskih načela - "Sve što hoćete da čine vama ljudi, činite i vi njima".

"Sve što zahtevamo za našu braću i sestre na Kosovu i Metohiji spremni smo da pružimo i pružamo i svim narodima koji žive ili na Kosovu i Metohiji ili u drugim krajevima Srbije", ističe patrijarh Irinej.

Patrijarh je naglasio da za srpski narod nije moguća sloboda u samoproglašenoj, lažnoj državi Kosovo.

"To najbolje dokazuju događaji naših dana - varvarsko lišavanje srpskog naroda na Kosovu i u Metohiji namirnica, lekova i drugih stvari neophodnih za život uvođenjem već zloglasnih taksa, stalne pretnje, hapšenja i mnogo šta drugo", naveo je patrijarh.

Patrijarh Irinej podsjetio je i na osnivanje takozvane kosovske vojske, "s ciljem daljeg zastrašivanja i konačnog izgona svih Srba, kako onih južno od Ibra, tako i onih severno od te srpske reke".

"Ponovo ističemo da je za nas pitanje Kosova i Metohije, između ostalog, pitanje opstanka našeg naroda, sveštenstva, monaštva i, naročito, naših drevnih svetinja, bez kojih ne bismo bili ono što jesmo", rekao je patrijarh.

U Božićnoj poslanici, patrijarh je pozdravio braću i sestre na Kosovu i Metohiji u njihovim naporima da opstanu i ostanu na zavjetnoj srpskoj zemlji.

"Sa pastirskom brigom i odgovornošću, pozivamo našu braću i sestre u Makedoniji koji su u raskolu da, u duhu Hristove ljubavi, shvate da je autokefalija isključivo crkvena institucija i da ona treba da doprinosi napretku i učvršćivanju jedinstva među pomesnim pravoslavnim crkvama", naveo je patrijarh.

On je napomenuo i da se u tom smislu SPC trudila i radila svih proteklih osam vijekova.

"Ukoliko bi se, po logici ovoga sveta, autokefalija shvatala na drugačiji način, kao element državne suverenosti, nacionalne posebnosti ili odvajanja, onda ona ne doprinosi jedinstvu i izgrađivanju Crkve već podstiče samodovoljnost i samoživost, postaje i ona, paradoksalno, hula na Duha Svetoga", ukazao je patrijarh.

Prema njegovim riječima, isti poziv je upućen i onima koji govore o nekakvoj "crnogorskoj crkvi", koji ostaju slijepi kod očiju jer ne vide drevnu Mitropoliju crnogorsko-primorsku.

Patrijarh je dodao i da "oni zaboravljaju da spasenje nije uslovljeno izjašnjavanjem ko je Srbin, a ko Crnogorac".

"Iskušenje je isto kao i u nama bliskoj i bratskoj Ukrajini, gde takođe ostrašćeni šovinisti-rusofobi, predvođeni korumpiranim političarima, uz asistenciju unijata i, nažalost, uz nekanonsko saučesništvo Carigradske patrijaršije, produbiše i proširiše postojeće raskole i ozbiljno ugroziše jedinstvo pravoslavlja u celini", naveo je patrijarh.

Njegova svetost patrijarh srpski Irinej ističe u Božićnoj poslanici da se samo kroz međusobno praštanje i izmirenje može doživjeti radost darovanog spasenja, poklona na kome svi treba da blagodare.

"Imajući ovo u vidu, duboko žaleći i saosećajući sa srpskim i svim ostalim žrtvama nesrećnih ratova na prostoru Slovenije, Hrvatske, BiH, Srbije, molimo se novorođenom Bogomladencu, darodavcu svakog mira, da se mir konačno useli u naša srca, da oprostimo jedni drugima, jer je i Gospod oprostio nama sagrešenja naša", poručio je patrijarh.

Patrijarh Irinej je pozvao sve narode na praštanje i mir, koji su, kako je naveo, jedini način da se oslobodi robovanja prošlosti i dnevnopolitičkih interesa.

"Posebno se obraćamo našoj duhovnoj deci u rasejanju, od Amerike do Azije, od Evrope do Australije, i pozivamo ih da prema svima uvek i na svakom mestu pokazuju ljubav na delu. Budite milostivi, ne sudite i ne osuđujte, opraštajte, pomažite jedni drugima", poručio je patrijarh srpski.

  • 10:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (12+) (Р)

    ''''''''''Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.