Јадранка Берић

Социолог за АТВ о црном петку: Јефтинија куповина или деградација система вриједности

  • Извор: АТВ
  • 24.11.2023. 08:35

Феномен црног петка стигао је и у наше друштво, али да ли то има своје посљедице и како утиче на друштво?

О томе смо у А јутру разговарали са социологом Јадранком Берић.

Како она објашњава период око црног петка је заправо период неконтролисане потрошње.

"Тај дан, црни петак је врхунац, односно празник потрошачког друштва и саме куповине. Одакле је дошао у наше поднебље и како је настао? Па из културе САД. Наиме, 23. они прослављају Дан захвалности. То је њихов породични празник када се много људи окупља тај дан. Али у вријеме повратка су јако велике гужве у саобраћају, због тога долази тај моменат црни. Веже се и за занимљивост да су се у тим годинама, значи 50-им годинама прошлог вијека, цијене обиљежавале црвеном бојом, да би се ту стављала црна ознака када је празник. Значи, на вратима је стајала црна боја цијена, снижење. Одатле изведеница Црни петак. У вријеме послије 23. новембра, претпразнично, када ми отприлике већином сви купујемо поклоне нашим најближима", каже она.

Ипак, позадина је знатно друкчија.


Срдић за АТВ: Наши потрошачи и трговци немају адекватну културу трговине и куповине

Срдић за АТВ: Наши потрошачи и трговци немају адекватну културу трговине и куповине

"У позадини тог црног петка стоје и произвођачи, велике корпорације, које су управо на основу знања Фројда о људској психологији, о људској личности, манипулативним способностима ускладили, искористили и произвели потрошачку културу, односно потрошачку идеологију која је код нас увелико заживјела задњих десетак година", прича Берићева и додаје:

"Прије нам је било јако чудно да видимо огромне гужве, огромне редове у четвртак увече већ, међутим, способност манипулације и способност маркетинга да се нешто стави као битно, а што у суштини није, довело је до тога да и наша култура данас није овдје. Купујемо оно што нам није битно, што нам није реално потребно".

Наглашава да тај моменат ирационалне куповине деградира цијели систем вриједности.


Снимак метеора пробудио теоретичаре завјере

Снимак метеора пробудио теоретичаре завјере

"Посљедице су што све данас има цијену. Наше друштво је као такво друштво које робује новцу и новчаним вриједностима. Негативности конзумеризма и потрошачког друштва које су данас евидентне јесте неконтролисана и ирационална потрошња, да се купује оно што апсолутно није потребно. И, са друге стране, све оно што је имало одређене вриједности да се на њих стави етикета и новчана вриједност. Можете данас купити љепоту са силиконима, можете данас купити знање, јер новац је тај који у потрошачком друштву има моћ. Тако да тај црни петак није само дан 'јефтинијег'", каже она.

Како каже, овај феномен се не уклапа у наш народ, али ипак има један дио народа који прихвата те вриједности.

"Имамо ту издвојене појединце, пошто конзумеризам има данас дефинисану врсту овисности о шопингу, значи СЗО је то декларисала као овисност. Да ли код нас има толико, не знам, јер код нас нема толико куповне моћи, али да купујемо и да ирационално трошимо - ДА. Подлегли смо маркетингу. И они који не прихватају тај систем на црни петак, оде да купи, да види шта има из разлога да нешто уштеди", прича социолог.

Рјешење је једноставно.

"Рјешења су да не дајемо свему новчану вриједност", закључује она.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 14:15 Серија: Ко те шиша (Р) (12+)

    ''''Хумористична хрватска серија 'Ко те шиша' прати Жигмунда, власника старомодног фризерског салона 'Салон за господу' и Божицу, власницу модерног салона за даме 'Колет', који се налазе један прекопута, на једном загребачком тргу, а дијели их само кафаница 'При Таубеку'.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    ''''Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Енерго клуб

    Релевантне актуелности из области производње електричне енергије.