Свети Јован Владимир

СПЦ и вјерници прослављају првог српског свеца: Њему се моле и Албанци

 • Извор: Телеграф
 • 04.06.2024. 07:10

Српска православна црква и њени вјерници данас прослављају светог Јована Владимира, српског владара. Био је кнез Дукље, најмоћније српске кнежевине од 1000. до 1016. године.

Владао је током рата између Византије и Самуиловог царства. Сматра се да је био веома побожан, праведан и мирољубив.

Током ране младости неко вријеме је провео код војсковође који га је учио ратној вјештини, али у себи спајао витештво и побожност коју је осјећао. Изучавао је Библију и био веома милосрдан према сиромашнима. За вријеме владавине имао је много борба са јеретицима и богумилима, царем Самуилом и царем Василијем.

Самуило га преваром заробио и бацио у тамницу. Према вјеровању током тамновања јавио му се Божији анђео и предсказао му да ће ускоро бити ослобођен тамновања, али да ће и умријети мученичком смрћу.

Убијен је испред цркве у Преспи, гдје је и сахрањен. Његова жена Косара је пренијела његове мошти у манастир Пречиста Крајинска, близу његовог двора на југоистоку Дукље. Од 1381. године мошти су чуване у манастиру Светог Јована Владимира код Елбасана, а од око 1995. године у православној саборној цркви у Тирани.

Владимиров крст сматра се једном од хришћанских реликвија, а вјерује се да га је држао у рукама за вријеме погубљења. Крст чува иста породица из Бара вијековима уназад.

На иконама се Свети Јован Владимир обично представља као краљ у владарском одијелу са круном на глави, крстом у десној руци, а својом одрубљеном главом у лијевој.

Свети Јован Владимир заштитник је гада Бара, а од овог светитеља спас траже и Албанци. Он се сматра првим српским свецем. 

За њега се каже да је "словенски и албански штит" и да је израстао од Словена и српског рода и да је албански свети.

(Телеграф.рс)

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
 • 14:15 Серија: Ко те шиша (Р)

  ''Хумористична хрватска серија 'Ко те шиша' прати Жигмунда, власника старомодног фризерског салона 'Салон за господу' и Божицу, власницу модерног салона за даме 'Колет', који се налазе један прекопута, на једном загребачком тргу, а дијели их само кафаница 'При Таубеку'.

 • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

  '''' 'Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

 • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

  Страсна љубавна прича двоје појединаца.

 • 16:30 Вијести у 16:30

  Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

 • 16:50 Центар дана

  Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

 • 18:20 Путуј, пробај, заволи (Р)

  '‘Путуј, пробај, заволи (Р)