Епископ халкидонски

СПЦ слави Никиту Исповједника: Поспремите кућу и посјетите најближе

  • 16.04.2024. 07:16

У календару Српске православне цркве, данашњи дан, 16. април, посвећен је Преподобном Никити Исповједнику. Он је био епископ халкидонски. Ријеч је о свецу који се у раној младости одрекао свијета и упутио се на монашки подвиг.

Био је запажен од стране црквених старјешина захваљујући својим врлинама, због чега је добио мјесто архијереја у Халкидону.

Као архијереј је био нарочито милостив према биједнима, сиротима, удовицама и ништавнима.

Врлина Светог Никите огледа се и у томе што је у тренутку када је зли Лав Јерменин устао против икона, устао и овај светитељ са намјером да одбрани иконе, едукујући цара о значају икона.

Због тога је претрпио различита понижавања, зле језике, али и утамничење. На крају је био и протјеран у изгнанство.

За вријеме живота направио је многа чудеса молитвом, а када је умро, његово тијело су пренијели у манастир. На самој сахрани, многи болесници који су му дотакли тијело, одједном су били исцељени. Мошти су му биле положене до гробнице његовог духовног оца Никифора и друга Атанасија. Преминуо је 824. године.

Зато данас, обавезно удијелите милостињу онима којима је потребна.

Према народним вјеровањима, на данашњи дан ваља да се поспреми кућа и оде се у посјету најближима. Треба избјегавати свађе и никако не би требало узимати иглу у руке.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 20:30 На ивици терена

    На ивици терена

  • 21:00 Емисија: Ћирилица

    Ауторска емисија Миломира Марића.

  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм