Нова школска година

Средње школе би да образују нутриционисте

  • Извор: Глас Српске
  • 15.01.2024. 17:05

Нутрициониста, агротуристички техничар, механичар гријне и расхладне технике те руковалац грађевинских и претоварних машина и кранова само су нека од занимања која би малим матурантима, приликом уписа у средњу школу, могла бити понуђена у новој школској години.

Наставни планови и програми се усклађују са развијеним стандардима занимања, захтјевима и потребама тржишта рада те савременим достигнућима технике и технологије, а средње школе у Српској су имале рок да своје приједлоге за упис у нову школску годину ресорном министарству доставе до краја децембра. 

Помоћник директора Пољопривредне школе у Бањалуци Јасна Петровић истакла је за “Глас Српске” да су предложили два нова занимања.

"Матурант" - Бањалучки средњошколци направили пиво

- Поред стандардних занимања у новој школској години смо планирали да покренемо и смјерове агротуристички техничар и техничар нутрициониста. Та два приједлога смо уврстили у план уписа, јер је ријеч о веома атрактивним занимањима. Сада је на ресорном министарству да ли ће усвојити наше приједлоге, али не видим разлог због чега не би, јер се у Српској, примјера ради, развија сеоски туризам и ту је одмах неопходан агротуристички техничар - казала је Петровићева.

Додала је да је потреба за нутриционистом све већа, јер све више људи има проблема са исхраном. Из тог разлога би, истакла је она, ово ново занимање имало своју перспективу.

Покојник оживио у колима хитне када је возач улетио у рупу

Покојник оживио у колима хитне када је возач улетио у рупу

Са новим занимањима у нову школску годину планирају да крену и у Техничкој школи “Михајло Пупин” Бијељина. Ова образовна установа, према ријечима директора Миленка Максимовића, за увођење два нова занимања има подршку Подручне привредне коморе и Градске управе Бијељина које су сагласне да је у регији потребно што више занатлија.

- Малим матурантима, поред досадашњих занимања, планирамо да понудимо шансу да се школују за механичара гријне и расхладне технике, у оквиру машинске, те руковаоца грађевинских и претоварних машина и кранова у склопу саобраћајне струке. Ријеч је о трогодишњим занимањима која никада нисмо имали у оквиру нашег образовања - казао је Максимовића.

Додао је да је за упис у ову школу до сада владало велико интересовање ђака што очекује и у наредним годинама.

- Сваке године на основу плана уписа имамо више од 100 ученика који се нађу испод црте па су приморани да се упишу у неку другу школу - казао је Максимовић.

Хиљаде на протесту пољопривредника у Берлину, министар извиждан

Хиљаде на протесту пољопривредника у Берлину, министар извиждан

Директор Грађевинске школе у Бањалуци Љубан Бајић казао је да акценат и ове године треба да буде стављен на дефицитарна занимања, попут одређених заната.

- Планирали смо ново комбиновано одјељење керамичар - монтер суве градње - молер.  Интересовање за ова занимања је до сада било мало иако су потребе тржишта за њима велике па смо предложили да у наредној години ова занимања искомбинујемо у једно одјељење - казао је Бајић, који је и предсједник Актива директора средњих школа бањалучке регије.

Предсједник Подручне привредне коморе Добој Радован Пазуревић казао је да је тржиште рада годинама вапи за, између осталог, квалитетним обућарима и да на то стално указују, међутим нема вајде.

- Проблем је то што ђаке, који би се можда и одлучили на школовање за обућара, нема ко да учи. Ми немамо стручног кадра и то је проблем нашег образовног система - казао је Пазуревић.

Промоција

Са промоцијом занимања средње школе у Српској почињу крајем фебруара.

Професори и ђаци ће, истакао је Љубан Бајић, у наредним мјесецима слободно вријеме користити за промовисање школе са циљем да ученицима приближе занимања, јер је, како кажу, сваки ђак важан.

(Глас Српске)

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 14:15 Серија: Ко те шиша (Р) (12+)

    ''''Хумористична хрватска серија 'Ко те шиша' прати Жигмунда, власника старомодног фризерског салона 'Салон за господу' и Божицу, власницу модерног салона за даме 'Колет', који се налазе један прекопута, на једном загребачком тргу, а дијели их само кафаница 'При Таубеку'.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    ''''Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Енерго клуб

    Релевантне актуелности из области производње електричне енергије.