Gojko Basurić i Goran Grabovac

Srpčani nakon 33 dana pješačenja stigli na Hilandar

  • Извор: Глас Српске
  • 03.08.2022. 22:25

Hodočasnici iz Srpca Gojko Basurić i Goran Grabovac nakon 33 dana pješačenja stigli su na Svetu Goru, gdje su posjetili manastir Hilandar, čime su ispunili cilj dug više od hiljadu kilometara.

Ovaj zahtjevni poduhvat trajao je ukupno 39 dana ako se uzmu u obzir i pauze, koje su morali da prave kako bi se odmorili.  

Iako im se na mahove činilo da su prevazišli fizičke i mentalne mogućnosti, nijednog trenutka nisu pomislili da odustanu. Nevolja i prepreka je bilo, kazali su Srpčani za "Glas Srpske", ali nijedna koju nisu mogli savladati. Izračunali su formu i broj kilometara na dnevnom nivou i na kraju su, nakon više od 1.150 pređenih kilometara, stigli do pravoslavne svetinje.

Basurić je ispričao da će im ovo hodočašće ostati urezano u sjećanje do kraja života.

"Put je prošao bolje nego što smo planirali. Imali smo na kraju problem da li ćemo moći da uđemo na Svetu Goru zbog epidemioloških mjera. Međutim, to je sve riješeno zahvaljujući sveštenstvu iz Srpca i manastira Osovice. U Hilandaru su nas objeručke prihvatili, tako da je dolazak na Svetu Goru bio nestvaran, kao ostvarenje sna", rekao je Basurić.

Dodao je da je iskustvo sa ovog pokloničkog putovanja nemoguće riječima dočarati.

"Bez dileme, ojačalo nas je u duhovnom, ali i fizičkom smislu. Noge su nam navikle na taj tempo svakodnevnog hoda, a umor će nas sigurno stići kod kuće, ali sve je to prirodno", rekao je Basurić.

Dodao je da je i ranije znao kilometrima da pješači, ali ništa nije bilo kao hodočašće do manastira Hilandar.

"Moja prva dva hodočašća su približno slične kilometraže kao ovaj, ali ovo je bila neka dimenzija više. Zahvalni smo Bogu što je sve prošlo kako treba. Upoznali smo nove ljude i sredine. Neke situacije kroz koje smo prošli bile su veoma opasne kao, recimo, kada smo išli uz same litice i šiblje da bismo skratili put", dodao je Basurić.

Grabovac ne krije oduševljenje nakon zajedničkog poduhvata koji je prošao bez većih problema.

"Posjeta Hilandaru je velika stvar, bilo je poteškoća, ali ništa nas nije pokolebalo na putu do cilja. Srećni smo i bogatiji za ogromno iskustvo", rekao je Grabovac.

Jedina nepoznanica na putu bila je da li će moći da uđu na Svetu Goru zbog pogoršane epidemiološke situacije u Grčkoj. 

"To nismo znali čak ni kada smo prišli na 15 kilometara do samog odredišta. Čuli smo da su neki monasi bili zaraženi. Ipak, dobili smo propusnicu na 24 sata. Otac Nikolaj nam je maksimalno izašao u susret, tako da nisu ni pomislili da nas vrate", istakao je Grabovac.

Tempo

Srpčani poručuju da su u prosjeku dnevno prelazili više od 30 kilometara.

"Sve zavisi od terena, prelazili smo između 25 i 45 kilometara dnevno. Tempirali smo i tako da, recimo, prvih 15 kilometara idemo bez odmora, a poslije smo sa odmorima nastavljali dalje", poručuju hodočasnici iz Srpca.

Тагови:
  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина