Koncert i bakljada

Srpska omladina Brčkog proslavila 9. januar

  • Извор: СРНА
  • 09.01.2022. 10:52

Srpska omladina Brčkog dočekala je 9. januar, Dan Republike Srpske, koncertom pjevačkog društva "Bosiljak" - Kulturno-umjetničko društvo "Joco Savić Ilićka" i bakljadom ispred spomenika srpskim braniocima Brčkog.

Koncert je održan sinoć, a kao dio čestitke postavljen je i plakat impozantnih dimenzija, sa predstavama Svetog Stefana, kralja Tvrtka Prvog Kotromanića, dobrovoljca iz Prvog svjetskog rata, te srpske majke iz odbrambeno-otadžbinskog rata.

Autor plakata Cvijan Pajkanović istakao je da je ideja bila simbolično prikazati kontinuitet srpskog naroda u BiH.

"Plakat na 300 metara kvadratnih oslikava dio tradicije Srba sa ove strane Drine. Tu je Sveti Stefan, kao zaštitnik Republike Srpske, a zatim i kralj Tvrtko Kotromanić sa svojom poveljom čiji tekst se provlači kroz cijelu kompoziciju, dobrovoljac iz Velikog rata, iza koga je prikazan i spomenik našem Dobri Jovanoviću i dobrovoljcima iz Brčkog, te konačno i srpska majka. Iza nje je sokolačko srpsko vojničko groblje Mali Zejtinlik, kao podsjetnik na cijenu kojom je plaćena sloboda", rekao je Pajkanović Srni.

Jedan od organizatora proslave Miloš Subotić istakao je da je mjesto proslave izabrano simbolično.

"Spomen-obilježje braniocima Brčkog je mjesto na kojem se sjećamo onih koji su svoj život ugradili u Republiku Srpsku. NJihova žrtva garant je naše slobode i to je dug kojeg moramo biti svjesni svakoga dana", rekao je Subotić.

Republika Srpska nastala je 9. januara 1992. godine pod prvobitnim nazivom Srpska Republika BiH.

Osnovali su je srpski poslanici u tadašnjoj Skupštini BiH nakon što su preglasani u ključnim pitanjima o opstanku Jugoslavije, a pripadnici druga dva naroda krenuli u secesiju mimo volje Srba, koji su imali status konstitutivnog naroda.  


Тагови: